Přáda: Nemocnice nařizují i bizarní služby za trest. Revoluce nepomůže, namítá Pláteník

Jan Přáda a Václav Pláteník

360° 20.11.2023

Za dva týdny dojde v nemocnicích k omezení plánované péče. Lékaři dávají po stovkách výpovědi z přesčasové práce. Jsme na mezním bodu, změny musí přijít, prudké revoluce však zdravotnictví neprospívají, okomentoval situaci náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Chceme, aby nemocnice začaly s prací lékařů a zdravotníků nakládat efektivněji, vysvětlil viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda. Management se k nim podle něj často chová špatně.

„Ruší se dovolené, ruší se povinné stáže, povinné kurzy, vypisují se bizarní směny za trest. Takže někteří lékaři mají být v práci od sedmi od rána do tří odpoledne, pak mají osm hodin pauzu a nastupují v jedenáct večer zase do sedmi do rána,“ uvedl Přáda příklad nevhodného chování managementu nemocnic ke zdravotnickému personálu. Lékaři tak mají dvě služby během jednoho dne, což je sice legislativně možné, na některých odděleních to však prý vede k úplným výpovědím. „Tohle si nechtějí nechat líbit,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Stávka škol se blíží. Bek bude žádat o pět miliard navíc, podle odborů to nestačí

Akce podle Přády není jen jednorázovou záležitostí: „Měla by nastartovat nějaký přerod, aby naše nemocnice začaly nakládat s prací lékařů a obecně všech zdravotníků efektivněji.“

Pláteník namítl, že změna zákoníku práce, která bude platná od 1. ledna, uvede do procesu zásadní kvalitativní změny. „Jednak přináší organizaci práce, možnost 24hodinového pobytu na pracovišti, ale i dlouhodobé kroky,“ uvedl. Ministerstvo se chce podle něj mnohem více zaměřit na to, jak je zákoník práce dodržován.

„Náraz do zdi nepřichází. Ale určitě jsme na hraně, aby zdravotnictví mohlo být udržitelné a jenom nechřadlo. Jsme na mezním bodu,“ řekl Pláteník. Podle něj je na místě pracovat na síti primární péče a zefektivnit péči nemocniční, kde by byly kapacity lékařů díky organizaci práce a technologiím mnohem lépe využívány. Český stát na to prý dlouho nedbal. Zdravotnictví ale dlouhodobě neprospívají „prudké pohyby revoluce“.

„Jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli s iniciativou začít, je, aby náraz nepřišel. Za nás je tohle okamžik, kdy ještě má smysl něco dělat. Aby se opravdu za deset let nestalo, že přijde pacient do nemocnice a tam nebude nikdo,“ vysvětlil Přáda. Podle něj všechno v oboru je „běh na dlouhou trať“. To je důvod, proč je nutné věc začít řešit teď.

Tagy: