Počty nakažených covidem strmě stoupají. Reálně jich je ještě násobně víc, míní Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek

Covid je opět na vzestupu

V posledních měsících v Česku opět roste počet nakažených covidem. Podle odborníků ale ani zdaleka nedosahuje hodnot jako v době pandemie. Proto doporučují očkování primárně lidem v rizikových skupinách. V případě příznaků potom zachovat klid a být obezřetný.

Čtvrtek zaznamenal rekordní přírůstek počtu nakažených covidem, celkem 2 391. Jejich reálný počet bude ale mnohem vyšší.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadný zápal plic v Číně znepokojuje WHO. Dejte nám víc informací, žádá organizace

„V populaci bude nakažených osob určitě významně víc. Určitě třeba dvakrát třikrát. Zmíněné číslo je počet zachycených nákaz takzvanými indikovanými testy. Takže to není číslo, které odráží celkový počet nákaz,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Jedná se o nejvyšší nárůst za poslední rok. A není to výjimka. Od začátku září rostou počty nakažených pravidelně. „Je to očekávatelný jev, protože jsme v období šíření respiračních nákaz. Že se covid bude dál na podzim šířit, bylo naprosto nepochybné,“ doplnil Dušek.

Pokud budou čísla dál růst, není podle epidemiologa Romana Prymuly český zdravotnický systém dobře připravený. „Systém se nijak dramaticky nepřipravil, a dokonce si myslím, že personálně jsme na tom hůře než předtím,“ upozornil bývalý šéf resortu zdravotnictví Prymula. Podle současného ministra Vlastimila Válka (TOP 09) je klíčové očkování.

„Nejlepší způsob, jak chránit sebe proti vážnému průběhu onemocnění, je stále očkování,“ řekl Válek. Podle něj v Česku očkovací látky jsou a praktičtí lékaři očkují dobře. Navíc se prý jejich počty zvyšují.

Jestliže začnete pozorovat příznaky jako například horečku, problémy s dýcháním, problémy se zažíváním nebo závratě, buďte obezřetní k sobě i k lidem kolem sebe.

MOHLO VÁM UKINKOUT: Ve zlínské nemocnici odmítá přesčasy většina lékařů. Omezí se plánovaná péče i ambulance

Tagy: