Vosy a sršni potřebují lovit „maso“. Entomolog popsal, jak minimalizovat riziko útoku

Entomolog Jiří Skuhravec

Entomolog o hmyzím bodnutí

Vosy ani sršni nebodají bez důvodu. Jsou to vrcholní predátoři, potřebují lovit „maso“, aby nakrmili larvy. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl entomolog Jiří Skuhravec. Zároveň popsal, jak minimalizovat riziko bodnutí.

„Sršeň je ve svém světě vrcholný predátor a téměř ničeho se nebojí. Prudké odhánění ale může brát jako provokaci a může se obávat o svůj život, proto hrozí, že zaútočí,“ popsal entomolog. Hmyz bychom podle něj měli odhánět v klidu a pomalým pohybem.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzný útok žraloka v Austrálii. Surfaři ukousl nohu, mladík se zachránil na poslední chvíli

Zároveň uvedl, že pokud máme doma vosí nebo sršní hnízdo, hasiče bychom na jeho odstranění měli volat jen v případě ohrožení našich životů. „Je to užitečný hmyz. Pokud ho máme v blízkosti, tak vás nebudou otravovat mouchy, protože vosy a sršni všechno odloví,“ vysvětloval Skuhravec.

Potvrdil také, že letos je aktivita tohoto hmyzu vyšší. „Je to vidět zejména podle zásahů hasičů. Jistým signálem může být mírná zima – u vos i sršňů ji přežívají jen oplodněné královny, zbytek hnízda vymírá. Když je zima krutá, přežije jich méně, když je zima mírná, přežije královen více a mohou tak stavět více hnízd,“ doplnil Skuhravec s tím, že pak dochází k většímu kontaktu s lidmi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vosy se letos přemnožily, útočí na zahrádkách i v kempech. Odborníci prozradili, jak se bránit

Tagy: