Reálný scénář epidemie na říjen: 2000 případů denně. Přibývá nakažených s očkováním

Aktuální covidová statistika

Na konci října může být podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) při podobné rychlosti šíření epidemie kolem dvou tisíc nových případů covidu denně, v pondělí jich bylo přes 800. V nemocnicích modely odhadují na konci měsíce kolem 500 pacientů s koronavirem, denně bude přibývat dalších 30 nových. V současné době je v nemocnici s covidem 200 lidí a 53 na jednotkách intenzivní péče. V úterý to řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že nárůst nových případů je pozvolný. Zůstanou proto stávající protiepidemická opatření, neplánuje jejich zpřísnění ani rozvolnění. „Nárůst není zdaleka tak výrazný v rámci hospitalizací. Je to jednoznačně výsledek vakcinace,“ doplnil ministr.

ÚZIS má připraveny tři scénáře nejbližšího vývoje – optimistický, realistický a pesimistický. Šéf ústavu vychází z toho realistického, který nepočítá s výrazně vyšší proočkovaností, ale ani horší mutací koronaviru.

„Důležitá je struktura nově nakažených lidí. Pokud by to bylo jako teď, kdy významnou část tvoří velmi mladí ve věku šest až 19 let, nehrozilo by zahlcení nemocnic a omezení ostatní péče,“ řekl Dušek. Podle něj ale přibývá nakažených i mezi staršími věkovými skupinami včetně seniorů. Velkou část z nich ale chrání před horším průběhem očkování.

Přibývá podle něj i případů, kdy se nákaza – zejména u seniorů nebo chronicky nemocných – objeví u lidí s dokončeným očkováním. Tvoří zhruba 20 až 25 procent případů nových nákaz. Lidé, kteří jsou očkovaní, ale méně často chodí na testy, nemusí je na rozdíl od neočkovaných podstupovat kvůli návštěvě kulturních či sportovních akcí nebo cestování. Obvykle ho podstupují jen kvůli příznakům nebo kontaktu s nakaženým.

„Před těžkým průběhem ale očkování chrání z více než 90 procent,“ dodal. Z pacientů na jednotkách intenzivní péče je neočkovaných 95 procent. Zbývajících pět procent jsou velmi vážně nemocní nebo ve vysokém věku.

Právě tyto rizikové skupiny postupně získávají nárok na další dávku očkování, která jejich odolnost posílí. Od druhé dávky musí uplynout osm měsíců. V ČR ji má zatím asi 7 500 lidí z 40 tisíc, kterým tato lhůta uplynula. Evropská agentura pro lékové přípravky (EMA) v pondělí schválila u vakcíny od společností Pfizer/BioNTech podání třetí dávky po půl roce. Dušek předpokládá, že podobně zareaguje i Česko.

Skoro půl milionu seniorů je neočkovaných

Přestože tisíce lidí už mají tři dávky očkování, stále zbývá asi 33 procent osob starších 16 let, které se očkovat zatím nenechaly. Dalších několik procent chrání prodělání nemoci, stále ale podle Duška zbývá asi 415 tisíc nechráněných seniorů nad 60 let, kteří jsou vážným průběhem ohroženi nejvíce. „Dle populačních statistik více než 60 procent těchto osob trpí jednou či více chronickými chorobami, které jejich zranitelnost zvyšují,“ uvedl v komentáři k datům.

Kromě realistického scénáře ÚZIS pracuje také s optimistickou a pesimistickou variantou. Optimistický scénář by vyžadoval zvýšení proočkovanosti populace až na 80 procent, pesimistický modeluje vznik nové varianty koronaviru, na kterou by očkování tolik nezabíralo.

Proti loňskému podzimu jsou počty nově nakažených i hospitalizovaných výrazně nižší. Na začátku října 2020 bylo za týden přes 150 nových případů na 100 tisíc obyvatel, letos je to 40. Loni bylo v nemocnicích najednou kolem 1 150 osob, letos kolem 200.

Současné reprodukční číslo je na úrovni 1,3. Pokud by se ale zvýšilo na 1,4 mohlo by být 2 000 nových případů denně už v polovině října a na konci měsíce pak přes 5 600.

Tagy: