Epidemiolog Prymula: Co si myslí o svých pochybeních a jaký má vztah s Babišem?

Je považován za odborníka, jenž rozumí své práci. Ale stal se také symbolem papalášství, když byl přistižen, jak porušuje opatření, která sám nařídil. Jak vzpomíná na rok boje s pandemií bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula? Co si myslí o svých pochybeních? Jaký má vztah s Andrejem Babišem? A kdy se podle něj vrátíme k normálnímu životu?

Představme si, že je březen roku 2020. Pomyslel byste si tehdy, co vše koronavirus přinese a změní?

Určitě ne. Byl to suverénně nejhektičtější rok v mém životě. Naše představy v březnu vycházely z očekávání, že pokud se něco bude dít, tak to bude krátkodobé. Že to bude trvat maximálně měsíc nebo dva.

Jak na tu dobu zpětně vzpomínáte? V lednu ještě ministr Adam Vojtěch tvrdil, že je to jen čínská chřipka a že jsme na vše připraveni. Za pár měsíců bylo vše jinak.

Nikdo neměl obavu z takto komplexního dopadu. Zkušenosti jsme měli třeba se SARS. Troufám si říct, že ale nikdo na světě nepředpokládal, že by to mohlo mít až takový celosvětový dopad na ekonomiku a vše další. Obrovské riziko nemoci se ukázalo v tom, že ji šíří ti, kteří nemají žádné příznaky. Třeba screeningy teplot tak nedávaly moc smysl.

Měl jste možnost úzce spolupracovat s Andrejem Babišem. Jaký byl váš vztah?

Takový vlnivý, řekněme. Byly doby, kdy byl kontakt intenzivní, třeba i desetkrát za den, a pak byly doby, kdy jsme si tři týdny neřekli ani slovo.

Proč?

Ze své pozice jsem reagoval na jeho dotazy a někdy jsme si vjeli do vlasů. Pak to takhle končilo.

Respektoval vás?

To asi ano. Přesto, že jsem několikrát ze scény mizel nebo chtěl zmizet, stejně mě za nohu přitáhli zpátky, což u jiných neudělali. Věřím proto, že odborný respekt tam asi byl.

Vážíte si vy jeho?

Má určitě řadu vlastností, kterou jiní nemají, proto je tam, kde je. Jsou tam ale i negativa.

Jaká?

Míra rozhodování u něj není nastavena na úplně dlouhodobý režim. Má schopnost nechat se prakticky v okamžiku ovlivnit. Rozhodnutí se u něj často mění, což může být problém. Děláte koncepci pro celou republiku, někomu se to nelíbí, zavolá, a náhle se to kolo otočí. On na tyto hlasy slyší.

Které chyby byly podle Romana Prymuly fatální? Chová k němu Andrej Babiš úctu? A jak podle něj bude vypadat letošní léto a Vánoce?

Celý rozhovor najdete v tištěné magazínu CNN Prima NEWS Rok 1, který vznikl u příležitosti prvních narozenin zpravodajské televize a webu.

Tagy: