Erdogan je terorista, tvrdí nizozemský poslanec. Turecký prezident na něj podal žalobu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s turbanem na hlavě ve formě zapálené bomby s lakonickým popiskem „terorista“. Tento příspěvek přidal na Twitter nizozemský krajně pravicový poslanec Geert Wilders. Turecký prezident kvůli tomu na něj podal žalobu na ochranu osobnosti.

Wilders patří k nejznámějším představitelům krajní pravice v Evropě a v uplynulém týdnu věnoval hlavě tureckého státu řadu příspěvků na Twitteru. Zmíněnou karikaturu zveřejnil minulou sobotu. V pondělí přidal kresbu s potápějící se tureckou lodí a nápisem „Sbohem Erdogane, vyhoďte Turecko z NATO“. Wilders také sdílel článek, ve kterém je turecký prezident nařčen z toho, že udržoval vazby s teroristickou organizací Islámský stát.

„Svoboda slova patří k právům, kterých si v Nizozemsku vážíme nejvíce. Tato svoboda zahrnuje i karikatury, včetně těch, které zobrazují politiky,“ prohlásil Wilders, když se dozvěděl o podání žaloby.

Není to poprvé, co je Wilders za své výroky žalován. Poslední rozsudek padl v září, kdy odvolací soud v Amsterodamu zprostil politika obvinění z podněcování k nenávisti nebo diskriminaci. Soud ale potvrdil, že Wilders v předvolební kampani v roce 2014 urážel Maročany jako skupinu.

Žalobu na něj Erdogan podal k tureckému soudu, a není tedy jasné, jaký postih Wildersovi konkrétně hrozí, uvedla agentura Reuters. Ankara je k názorům Geerta Wilderse kritická dlouhodobě. V neděli turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu vyzval Evropu, aby zastavila podle něj špatné a fašisticky smýšlející politiky. Podle tureckého opozičního listu BirGün podal Erdogan loni zhruba 29 000 žalob za urážky své osoby. Od roku 2014 byly za urážky odsouzeny v Turecku tisíce lidí.

Macron jako ďábel

V pondělí označil Erdogan některé evropské politiky za fašisty a současně kritizoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za podporu zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

Své karikatury se pak dočkala i francouzská hlava státu. Poté, co Macron hájil právo na zveřejňování Mohamedových karikatur, ho iránský deník Vatan-e Emrooz vyobrazil jako ďábla.

V řadě muslimských zemí se v nedávných dnech objevily negativní reakce na Macronův projev, v němž francouzský státník obhajoval právo na zveřejnění karikatur po smrti francouzského učitele. Toho zavraždil čečenský islamistický extremista kvůli tomu, že dějepisář na hodině při výkladu o svobodě vyjadřování žákům ukázal právě karikaturní vyobrazení muslimského proroka. Macron v reakci na vraždu pohrozil zásahem proti části muslimské komunity ve Francii a hodlá rovněž zakročit proti tomu, co nazval islámským separatismem.

Tagy: