Láva může vymazat celé město. Z průrev na ulicích unikají plyny, lidé měli na odchod 7 minut

Propadající se islandské město Grindavík, jehož povrch pokrylo množství dýmajících prohlubní, připomíná bájnou Atlantidu. Děsivé průrvy spojené s aktivitou nedaleké sopky Fagradalsfjall ničí mnoho domů či vozovek a linou se z nich horké výpary. Proces doprovázejí otřesy a jen pár stovek metrů pod zemí se hromadí horké magma. Podle odborníků by i malá erupce mohla vést k ohrožení zástavby lávou. Z toho důvodu již místní úřady zalarmovaly místní a lidi evakuovaly. Trýznivou situaci z místa popisuje web Daily Mail.

Podle ředitele islandské pobočky agentury Met Office Matthewa Jamese Robertse postupuje magma pod povrchem Grindavíku značnou rychlostí a připomíná „podzemní nákladní vlak“. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že se nachází v hloubce půl kilometru. Roberts rovněž varoval, že „přírodní živly vždy vyhrají, jestliže erupce přicházejí v pravidelných vlnách dostatečně dlouho,“ píše web Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Rudé UFO velké jako fotbalové hřiště. Nad základnou v USA se rozpoutalo peklo, říká oficír

Z hlediska odborníků se jedná o zcela neobvyklý jev, uvádí web BBC. I přesto, že se nepředpokládá masivní erupce vulkánu, mohlo by dojít k menší u výbuchu. Ten by následně vedl k tomu, že by z mnoha trhlin začala téct již povrchová láva, a to po dobu i několika týdnů, což by mohlo přímo ohrozit Grindavík.

Podle vědců hraje roli především to, v jakém místě k explozi dojde. Místní správa začala ve stavu ohrožení urychleně s výstavbou ochranných obrovských zdí, které by pomohly ochránit město či blízkou geotermální elektrárnu.

Tato bezpečnostní zeď má předejít nejhoršímu scénáři a je považována za největší, jakou kdy Islanďané v podobné situaci využili. Z Grindavíku, který je známý svou početnou rybářskou komunitou, se po evakuaci stalo město duchů. Kolem čtyř tisíc rezidentů muselo ihned opustit své domovy.

Grindavík se nachází na poloostrově Reykjanes, který se rozkládá jihozápadně od Reykjavíku. Výběžek sužují otřesy, od rána jich stanice zaznamenaly již přes čtyři stovky. Celá východní část města je již bez proudu a očekává se, že další záchvěvy doprovázející propady půdy mohou kompletně přerušit elektrickou síť.

Periodičnost otřesů znepokojuje mnohé experty. „Jedná se přibližně o 80 až 100 zemětřesení za hodinu, většinou pod hodnotou 2 Richterovy škály. Aktivita naznačuje, že se stále něco děje,“ vysvětlil Sigridur Kristjansdottir z Norské meteorologické agentury.

Podle evakuované obyvatelky města Katríny Sigurdardóttirové je na celé věci nejhorší nejistota, zda ke katastrofě skutečně dojde. „Čekání je ubíjející, vůbec nic nevíme. Mnohem lepší by bylo, kdybychom měli alespoň povědomí, že dům zničila láva, jelikož pak bychom mohli začít úplně od nuly,“ sdělila webu.

O momentech trýznivé nejistoty promluvila i další z rezidentek, matka čtyř dětí Magga Huld AfaÖmmudóttirová. Členové její rodiny opustili dům již v pátek. V pondělí však podle jejích slov dostali pouze sedm minut na to, aby si ze svého domu vyzvedli to nejdůležitější.

„V pátek to bylo nejhorší. Zemětřesení neustávalo několik hodin, takže jsme museli kolem deváté večer opustit náš domov s oblečením jen na dva dny a dvěma krabicemi fotoalb,“ popsala nepříjemné chvíle a zdůraznila, že se z nich stali v minutě bezdomovci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jasný záblesk, pak mohutná exploze. Úřady v USA řeší záhadnou událost, lidem se třásly i domy.

Tagy: