EU chystá obrovský balíček protiruských sankcí. Putin vtahuje Evropu do války, tvrdí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Von der Leyenová a Borrell o protiruských sankcích

Evropská unie omezí přístup Ruska na unijní trh, zaměří se na postižení strategických sektorů, řekla ve čtvrtek ráno předsedkyně Evropské Ursula von der Leyenová. Putin vtahuje Evropu do války, dodala.

Předsedkyně Evropské komise uvedla, že sankce mají za cíl výrazně poškodit zájmy Kremlu, aby nemohl financovat válku. „V těchto temných hodinách Evropská unie stojí za Ukrajinou. Je to bezprecedentní akt násilí. Cílem Ruska není jen Donbas a Ukrajina, ale stabilita v Evropě a mírový pořádek ve světě. Později během dne představíme balíček obrovských sankcí,“ sdělila von der Leyenová.

„Zaměříme se na sektory ekonomiky, technologií a na trhy. Oslabíme ekonomickou základnu Ruska a kapacitu pro modernizaci. Dále zmrazíme aktiva Ruska v EU a zastavíme přístup ruských bank na evropské finanční trhy,“ pokračovala von der Leyenová.

Miliony Rusů nechtějí válku

„Víme, že miliony Rusů nechtějí válku. Prezident Putin se snaží vrátit čas do doby ruského impéria, ale tím ohrožuje budoucnost ruského národa. Vyzývám Rusko, aby okamžitě zastavilo násilí a stáhlo vojska z ukrajinského území. Nedovolíme Putinovi, aby úplně rozrušil evropskou architekturu bezpečnosti, nahradil právo bezohledností a silou. Neměl by podceňovat sílu našich demokracií. Historie ukázala, že společenství a spojenectví jsou úspěšná. Toho se autokraté bojí,“ dodala von der Leyenová.

„Toto jsou nejtemnější hodiny pro Evropu od konce druhé světové války. Není to jen poškození mezinárodního práva, ale také soužití. Stojí to lidské životy. Evropská unie určitě silně zareaguje. Předseda Evropské rady svolal na dnešní (čtvrteční) večer zasedání. Přijmou opatření tak, aby sankce byly silnější než ty, které dosud byly uplatněny,“ řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Borrell upozornil, že nikdo nebude získávat politickou moc násilím. „Toto není otázka bloků či mocenských her, je to otázka života a smrti. Jde tu o budoucnost naši globální komunity. Evropské státy zůstávají nejsilnějším uskupením a nelze nás podceňovat. Prezident Putin musí zastavit tuto nesmyslnou agresi,“ dodal.

Tagy: