EU došláplo plynový pedál: Členské státy se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby

Plynovod mezi Ruskem a Evropskou unií může zůstat uzavřený podstatně déle, než jen na několikadenní dobu plánované údržby.

Síkela po jednání s ministry EU

Členské státy Evropské unie se shodly na plánu, který má omezit spotřebu zemního plynu a stanovit podmínky pro vyhlašování plynové nouze. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje. Plán má snížit riziko plynoucí z možného úplného přerušení dodávek ruského plynu do EU. Dohodu by měly na svém dnešním mimořádném jednání schválit ministři energetiky.

Unijní exekutiva navrhla, aby členské země sedmadvacítky kvůli očekávanému výpadku dodávek z Ruska omezily od srpna do března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z minulých pěti let. Tento cíl by měl být dobrovolný, Brusel by však podle návrhu mohl po konzultaci s členskými zeměmi vyhlásit stav plynové nouze, a učinit tak snížení spotřeby v celé EU povinným.

Výsledný kompromis obsahuje oproti původnímu návrhu EK podstatně více výjimek a zpřísňuje také podmínky, za nichž mohou být státům uloženy povinné úspory. Stav plynové nouze má vymáhat pouze Rada EU – tedy zástupci členských států – nikoliv samotná Komise, jak předpokládal původní plán.

Během konzultací stálých zástupců členských států se ukázalo, že velká část zemí považuje solidaritu při zacházení s potenciálně nedostatkovým plynem za nesmírně důležitou a chce plynem šetřit. Kromě Maďarska vyjádřily v poslední době zásadní výhrady pouze tři další členské státy, uvedla DPA.

Dohodu by dnes měli formálně odsouhlasit ministři energetiky členských zemí na mimořádné schůzce, kterou svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Pro přijetí plánu je zapotřebí kvalifikované většiny členských států EU a podle DPA je pravděpodobné, že návrh bude schválen.

Tagy:
Maďarsko Evropská unie Brusel Rusko Rada Evropské unie Jozef Síkela členský stát