Euro 7 je frontální útok na automobily, říká Brabec. Přichází moc brzy, souhlasí Hladík

Česko podle Petra Hladíka (KDU-ČSL) jednoznačně směřuje k odklonu od uhlí k čisté energetice. Náměstek ministra životního prostředí to uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Ovšem přijetí nové normy Euro 7 považuje za příliš brzký krok. To bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si stojí za tím, že se jedná o jasný frontální útok proti autům.

Evropská unie přijala novou normu Euro 7. Ta změní řadu věcí, od roku 2035 pak bude mimo jiné znamenat konec automobilů se spalovacími motory. Podle Petra Hladíka, zřejmě budoucího ministra životního prostředí, přichází tato norma příliš brzy. „My jsme na čistou mobilitu v roce 2035 připraveni, ale zároveň k tomu potřebujeme delší časovou osu,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS k nové normě.

ČTĚTE TAKÉ: Škodovácké odbory bijí na poplach. Euro 7 je šílený nástroj, zahubí nejlacinější modely

To bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec má ohledně Eura 7 pochybnosti. „Evropská unie je s normou mimo mísu, navíc moc tlačí. A to nemůže dopadnout dobře,“ uvedl ve vysílání. Normu považuje za frontální útok na automobily. „Její ambice jsou úplně nesmyslné,“ nechal se slyšet bývalý ministr s tím, že Evropa půjde jen z jedné závislosti do další.

Klíčovým prvkem pro elektromobily jsou totiž baterie, připomněl. Na jejich výrobu je ale zapotřebí řada zdrojů, jejichž zásobami Evropa neoplývá. „Lithium, nikl, kobalt, toho má Evropa málo. Je to dovoz hlavně z Ruska, má tam vliv Čína,“ poznamenal Brabec.

Celou diskuzi o emisní normě Euro 7 najdete v přiloženém videu.

Tagy: