Euro by lidem zlevnilo hypotéky. Německo z nás ale neudělá, říká Špicar

Radek Špicar

360° 26.5.2023

Naprostá většina obyvatel by se po přijetí eura stala zastánci společné měny jako na Slovensku, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Podle něj si lidé důležitost přijetí eura uvědomují i díky tomu, že mají mnohonásobně vyšší hypotéky než v eurozóně.

V nedávném průzkumu pode viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara zvítězili zastánci přijetí eura nad odpůrci. „To zcela jasně ukazuje, že nejen firmy si uvědomují, že nám koruna nepomáhá. Už si to uvědomují i lidé například i proto, že mají mnohonásobně vyšší hypotéky než v eurozóně,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Špicar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obhajoba úspor Fialy a Stanjury působí směšně. Mlží, v horším případě lžou, říká komentátor

Kdyby Česká republika přijala euro, nastal by podle něj naprosto stejný vývoj jako na Slovensku. „Naprostá většina obyvatel by se po přijetí eura stala zastánci společné měny jako na Slovensku, kde téměř 80 procent lidí nedá na euro dopustit,“ řekl Špicar.

Přijetím eura by se podle něj ušetřily desítky miliard korun. „Euro není žádný kouzelný proutek, kterým se z vás rázem stane nejkonkurenceschopnější ekonomika v Evropské unii, jako je třeba německá. Není to ani nic, co z vás udělá bankrotující ekonomiku. Nám by to pomohlo, protože bychom každý rok zbytečně nevyhodili desítky miliard korun za tu hloupou směnu z koruny na eura a obráceně,“ vysvětlil Špicar s tím, že lidé by navíc měli lepší srovnání, jaké mají platy a kolik co stojí v rámci Evropské unie.

Vůči tomu, kdy Česko přijme euro, je ale skeptický. „Myslel jsem si, že tato koalice, jejíž strany měly ve svých programech přijetí eura, v tom začne být opravdu aktivní. To se bohužel nestalo,“ řekl Špicar a podotkl, že veřejné finance jsou v tak špatném stavu a inflace tak vysoká, že i kdybychom chtěli, tak euro přijmout nemůžeme, protože neplníme kritéria.

Tagy: