Europoslanci kritizují Jourovou. Působila jako zametačka pana Babiše, rýpl si Peksa

Mikuláš Peksa

Věra Jourová (ANO) v Evropské komisi působila dojmem, že je zametačkou problémů Andreje Babiše (ANO). Ve speciálním vysílání s názvem České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle něj by česká vláda měla jako příštího eurokomisaře navrhnout osobu, která má potenciál získat silnější portfolio, a tím více ovlivňovat chod EU. S kritikou Peksy nesouhlasil europoslanec Ondřej Knotek (ANO).

„Paní Jourová v Evropské komisi působila dojmem, že je spíš takovou zametačkou problémů pana Babiše. Ohledně portfolia pak byla přiřazena tam, kam byla přiřazena. Podobná logika nastala i u našich předchozích eurokomisařů. Skutečně bych se nyní zamýšlel, koho do Evropské komise nominujeme,“ řekl Peksa ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že by český zástupce Komise měl mít na starost vlivnější portfolio než v minulosti.

S kritikou Peksy nesouhlasil Ondřej Knotek. Ten slova o zametačce označil za nesmysl: „Běžná interpretace z tohoto koutu. Pokud někdo udělal z někoho užitečného idiota, tak to nebylo z paní Jourové, ale z české vlády během předsednictví. Paní Jourová neměla a nemá slabé portfolio, je hodnotové. Nicméně se shodneme, že by pro Českou republiku bylo dobré, aby portfolio do budoucna bylo techničtější, více do průmyslu. Věřím, že se to povede.“

ČTĚTE TAKÉ: Vondra ostře o von der Leyenové: Green Deal je tragédie. Všechno zdražuje a horko je furt dál

Ohledně lepšího portfolia je výrazně skeptický europoslanec Ivan David (SPD). „Obávám se, že za pět let uslyšíme totéž – že se opět nepodařilo získat významné portfolio. Velké státy mají pochopitelně daleko větší vliv. Pokud jde o paní Jourovou, nezpochybňuji její inteligenci ani politickou zkušenost. Jako eurokomisařka pro evropské hodnoty ale usiluje o zavedení cenzury, a to v podstatě plošně. Jestli je cenzura evropskou hodnotou, tak potěš pánbůh. Bohužel se obávám, že ano,“ tvrdil. Jeho výrok o cenzuře pak vyvolal hádku s europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL).

Vondra: Jsme jak sedláci u Chlumce

Že by Česká republika měla v budoucnu usilovat u svých eurokomisařů o výrazně silnější portfolio, si kromě Peksy myslí také europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Vlastně vždy jsme dopadli jak sedláci u Chlumce. Vladimír Špidla měl zaměstnanost, která vůbec není v kompetenci Evropské unie. Štefan Füle dostal rozšíření EU v době, kdy nikdo žádné nechtěl. A Věra Jourová v první fázi dostala noty genderu. Takže úplná hrůza. U Polska pak Věra Jourová plní roli zasévače rozporů mezi středoevropskými státy,“ uvedl.

Jourová je českou eurokomisařkou od roku 2014. Prvních pět let měla na starost portfolio ve složení spravedlnost, ochrana spotřebitelů a rovnost pohlaví. V současnosti je odpovědná za otázky evropských hodnot a transparentnosti.

Evropské volby se uskuteční v červnu 2024. S nově zvoleným Evropským parlamentem přijde nové složení i u Evropské komise. Kdo se stane novým českým eurokomisařem či eurokomisařkou, se už řeší velmi výrazně na domácí politické scéně.

V médiích je sice často zmiňována „gentlemanská“ dohoda pětikoalice, podle níž má post eurokomisaře připadnout zástupci z koalice PirSTAN. Zmíněný tandem však v současnosti prakticky neexistuje. Křeslo eurokomisaře si nyní nárokují Starostové i Piráti. Do voleb se může stát ještě leccos. Pevnost původní dohody je tak velice diskutabilní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eurokomisařka Nerudová? Umím si ji představit, prohlásil Benda. Hnutí ANO zvažuje Dostálovou

Tagy: