Chceme hrát v EU první ligu. Farský naznačil, proč dala Nerudová přednost STAN před TOP 09

Byli jsme až překvapeni, jak moc si s Danuší Nerudovou názorově sedíme. Naši kandidáti do Evropského parlamentu nepůjdou hrát druhou ligu. V obsáhlém rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl místopředseda STAN Jan Farský. Bývalý poslanec se rozpovídal například o tom, jak spojenectví s někdejší kandidátkou na českou prezidentku vznikalo a čím STAN u Nerudové zabodoval. Farský zároveň zpětně zhodnotil kauzu Dozimetr či svou kontroverzní cestu do USA.

Jak zpětně hodnotíte svou cestu do Spojených států? Určitě jste nabral kontakty a zkušenosti, které se vám nyní budou hodit. Na druhou stranu někteří lidé vaše jednání vnímali jako zradu.
Dost jsem za to zaplatil. Plánoval jsem si to jinak. V životě jsou ale věci, které prostě nevyjdou podle plánu. Ukázalo se, že koalici, kterou jsem chtěl, aby tady vládla, svým rozhodnutím zatěžuji. Tak jsem se poslaneckého mandátu vzdal. Díky tomu jsem měl mnohem víc času pro rodinu a pro děti. Ta zkušenost byla úžasná. Myslím, že mám co nabídnout i v evropskému prostoru. Pokud se bavíme o evropských volbách, tak mám daleko větší pokoru k výsledku. Nespoléhám na to, že se do Evropského parlamentu dostanu.

Volby do Evropského parlamentu by měly proběhnout v červnu 2024. Určitě již přemýšlíte o tom, jakým způsobem povedete kampaň. Jaká současná témata EU jsou pro STAN nejdůležitější?
Shodli jsme se na tom, že je potřeba, aby byla Evropa co nejvíce soběstačná. Od léků přes čipy, baterie, energie až po obranyschopnost. Nemůžeme si dovolit, abychom kvůli nedostatku roušek platili za kousek hadříku stokorunové částky, a ještě se k tomu politici museli klanět na letištích. Nikdo nás nemůže vydírat v energetice. Všechny závislosti jsou rizikové. Evropská unie prostě nesmí být vydíratelná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlubuček z kauzy Dozimetr: Nevylučuji návrat do politiky. Lenost na magistrátě je neuvěřitelná

To tedy máme soběstačnost ve všech ohledech. Co dál?
Druhým tématem je dotvoření Evropy. Těžko dokážeme lidem ve Varnsdorfu nebo v Rumburku vysvětlit, že ta nemocnice těsně za hranicemi, která je plná českých lékařů a personálu, jim neposkytne klasickou péči. To v propojené Evropské unii, kde říkáme, že neexistuje hranice služeb, pohybu lidí či kapitálu, prostě nedává smysl. Rozdíl životní úrovně v příhraničních regionech je obrovský.

Naším dalším bodem je samozřejmě euro. Jsme v situaci, kdy nás nikdo nedonutí euro přijmout, ale zároveň se připravujeme o bonusy, které z toho plynou. Jsou to desítky miliard ročně, které zbytečně vynaložíme. Náš průmysl už dneska v podstatě funguje v eurech. Mnohé firmy říkají, že jedinou částku, kterou přepočítávají do korun, jsou výplaty. Je třeba dodat, že nelze přijmout euro, pokud takový krok nebude mít většinovou podporu. Beru to jako svůj úkol. Budu se snažit vysvětlovat výhody, že euro znamená možnost růstu pro ČR. Důležitá je také otázka klimatu. Tu změnu vidíme i v tak krátkém výseku, jako je lidský život. Pozorujeme to v posledních 20 letech. Musíme s tím pracovat.

Myslíte si, že se nějak výrazněji dokážete během kampaně odlišit například od TOP 09 či od Pirátů?
Nevím. Spíš nemám potřebu se odlišovat. Rád bych chtěl mluvit o nás a o tom, co nabízíme. To je pro mě zásadní. Nechci se vůči někomu vymezovat.

Neměl jsem ani tak na mysli vymezování se vůči někomu. V čem tedy spatřujete jako hnutí STAN svou vlastní osobitost či výjimečnost?
Jsme zcela jasně proevropská a liberální strana. Myslím, že také dokážeme nabídnout velice kvalitní nositele zmíněných témat. Naši kandidáti do Evropy nepůjdou hrát druhou ligu, oni budou chtít dostat Českou republiku do té první. Neříkám ale, že se o to nebudou snažit i jiné strany. Uvidíme, s čím přijdou. Vždyť oni v tuhle chvíli ještě ani neví (zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09), jestli budou kandidovat sami nebo společně s někým. Toto definitivní rozhodnutí kampaň dozajista ovlivní.

Nevím přesně, jak probíhala diskuse s kolegy z TOP 09. Naše jednání s Danuší Nerudovou mohla být určitě daleko konkrétnější.

U vás je jisté, že lídrem kandidátky budete vy a ekonomka Danuše Nerudová. Jak se vám podařilo bývalou účastnici v boji o Hrad přesvědčit? Z jistých zdrojů mám informaci, že ve hře byla také TOP 09.
S Danuší Nerudovou jsme se potkávali už od druhého kola prezidentských voleb. Přišlo mi, že pro člověka s jejími schopnostmi a zkušenostmi je Evropa ideální volbou. Témata, která Danuše Nerudová zvedá, mi dávají smysl. Navíc dokáže velmi dobře aktivizovat skupiny lidí, které třeba politika tolik ani nezajímá.

Proč se nakonec rozhodla pro STAN, je spíš otázka pro ni. Sám myslím, že jsme byli až překvapeni, jak moc si názorově sedíme. Diskutovali jsme například téma volebního práva pro šestnáctileté. Naprostá shoda panuje třeba v otázkách eura, klimatu či lidských práv. Nevím přesně, jak probíhala diskuse s kolegy z TOP 09. Naše jednání ale mohla být určitě daleko konkrétnější, protože již víme, jak budeme kandidovat.

Máte v hlavě nějaká další zvučná jména, která byste chtěl na kandidátku STAN dostat?
Máme, akorát to určitě nebudeme zveřejňovat dřív, než dojde k definitivní dohodě s těmi osobami. Jediný, koho můžu zmínit – bavili jsme se s Jaroslavem Mikem, což je občanský aktivista, který z mého pohledu dlouhé roky odvádí dobrou práci. Dokáže zvedat nepopulární témata. On byl ten, který stál za výzvou, že bychom měli přijmout pár desítek dětí z uprchlických táborů v Řecku. Jeho urputnost se mi líbí. Toto jméno by mi na kandidátce přišlo zajímavé, i když nejde o člena STAN.

To bychom měli známého aktivistu, pak lídryni Danuši Nerudovou. Vaše kandidátka bude mít název „Starostové a osobnosti pro Evropu“. Jeden by se mohl domnívat, že chcete známými tvářemi dohnat nižší preference... Proč ta touha po osobnostech?
Jsme takto dohodnuti již od března. Chtěl jsem na kandidátku dostat i lidi zvenčí. Přijde mi totiž, že svět politických stran je často hodně zakonzervovaný a zapouzdřený, což je škoda. Pro někoho je pak náročné do politiky vstoupit. Na předsednictvu jsem proto trochu troufale řekl, že bych byl rád, kdybychom měli v první desítce až tři lidi zvenčí a v druhé až čtyři. Zároveň jsem se také bavil s Danuší Nerudovou o tom, jaké místo jí nabídnout, aby třeba nemusela vstupovat do hnutí STAN.

Danuše Nerudová v rozhovoru pro Český rozhlas nevyloučila, že za rok či dva založí svou vlastní politickou stranu. Když to trochu přeženu, neděláte ze sebe teď „užitečné idioty“?
Nemám zájem někoho úplně sešněrovat. Něco takového zpravidla vede k pravému opaku. Nechci Danuši Nerudovou k něčemu nutit nebo jí něco zakazovat. Věřím, že čím více pozná hnutí STAN zevnitř, tím se bude naše spolupráce spíš prohlubovat. Rovněž myslím, že politických stran je tu dost, a proto není potřeba zakládat další.

Stanislav Polčák mi říkal, že už toho má po dvou volebních obdobích docela plné kecky. Kauza Dozimetr s námi bude vždycky nějak spojená.

Jak to bude se členy hnutí STAN na kandidátce?
Každý region bude mít své zastoupení, mám zajímavé nominace z krajů. Nechci vnímat kandidátku jako jednoúčelový produkt. Pro mě jsou to prostě ambasadoři Evropy. Jejich práce by neměla končit po volbách, ale pokračovat dalších pět let v tom, že budou pořádat setkání či besedy a diskutovat – zkrátka dostat témata EU do regionů. Jeden z hlavních problémů Evropy je, že její témata jsou od lidí daleko, působí složitě a náročně. Mnoho lidí vnímá Evropskou unii jako toho, kdo nám kecá do tvaru okurek a banánů.

Když jsem poslouchal vaši tiskovou konferenci z konce srpna, mluvilo se tam i o současném europoslanci Stanislavu Polčákovi. Můžete definitivně vyloučit, že se jeho jméno neobjeví na kandidátce?
Můžu, protože tam ani nechce být. Bavili jsme se spolu o tom v prosinci, konkrétně o jeho plánech. Říkal, že už toho má po dvou volebních obdobích docela plné kecky. Má malé děti, chce být s nimi a věnovat se advokacii. Ani se neucházel o žádnou nominaci a nyní nefiguruje v seznamu. Takhle se to sešlo.

Vrcholní představitelé vašeho hnutí uvádí, že kauza Dozimetr už je za vámi. Myslí si to podle vás i voliči?
Tohle bylo vnitřní vyjádření. Prostě jsme viděli velký průšvih, to nikdo nezapírá. Vyloučili jsme jednoho člena, veškeré finance jsme nechali nezávisle prověřit. Kde byly jen trošku pochybnosti, takové finance jsme odevzdali, dali na charitu a tak dále. Nešlo ale o porušení zákona. Hospodaření a přijímání darů máme velmi přísné jako snad nikdo jiný. Uvnitř je tedy problém vyřešen, navenek ale není. Nejspíš dojde k soudu a ta kauza se opět připomene. Vždycky to bude s námi nějak spojené. To ale neovlivníme. Jde o věc policie, státního zastupitelství a soudu. Co jsme mohli udělat, to jsme uvnitř udělali.

Věra Jourová je nesmírně inteligentní, odvedla slušnou práci. Rozpor mezi českým a evropským ANO je jako černá a bílá.

Koho byste si přál jako nového českého eurokomisaře?
Byl by to eurokomisař, který by měl na starosti rozpočet, finance, evropské daně či vnitřní trh. Takhle to zatím řešíme. Jinak to ani nejde. Těch vlivů a proměnných je tam hrozně moc. Bude záležet, jak dopadnou evropské volby, jak silní budou evropští lidovci a další frakce, bude se řešit i zastoupení mužů a žen v Komisi, což je správně. Bude dost záležet, jak dopadnou volby v Polsku, nebo jak se bude vyvíjet ruská invaze na Ukrajinu. Teď probíhá fáze jednání. Současná Evropská komise končí 31. října 2024. Volby jsou v červnu téhož roku. Je docela velký předpoklad, že Ursula von der Leyenová bude chtít pokračovat, protože se osvědčila. Nyní jsme v situaci, kdy bychom měli vyjednávat co možná nejlepší portfolio, zároveň nejsilnější pro Českou republiku, přestože eurokomisař nemůže „dělat“ pro svou zemi. Může se za ty lidi ale přimluvit, zprostředkovávat jim informace či schůzky, což mívá velký vliv. Konkrétní jméno bych mohl říct až po volbách.

Zeptám se tedy jinak. Pokud by všechny ty vámi zmíněné proměnné dopadly podle vašich představ, měl byste o post českého eurokomisaře zájem vy? Popřípadě Danuše Nerudová?
Dovedu si představit, že bych do toho vstoupil. Je to ale rozhodnutí, které vám rozbourá život. Mám ženu, která pracuje na plný úvazek ve své vysněné práci, a čtyři děti. Člověk se pak nemůže zachovat způsobem: Přizpůsobte se mi všichni. Danuše Nerudová by zájem měla. Zase je potřeba říct, že eurokomisaře nenominuje STAN, ale vláda.

Ovšem. V médiích je ale často zmiňována „gentlemanská“ dohoda pětikoalice, podle níž má post eurokomisaře – minimálně podle interpretace Starostů – připadnout právě vašemu hnutí. Nebojíte se, že vám post nakonec někdo vyfoukne? Zdá se, že pevnost té dohody je velmi diskutabilní…
U těch jednání jsem nebyl, ale věřím slovům premiéra Petra Fialy (ODS), že tohle právo má STAN. Chápu, že do voleb bude ještě mnohokrát zpochybněno. Myslím, že bude zpochybňováno i po volbách, a to bez ohledu na jejich výsledek. Jsem v politice moc dlouho na to, aby mi tohle nebylo zřejmé. Jak jsem již ale řekl, věřím premiérovi, a tedy i tomu, že STAN nakonec bude mít nominaci eurokomisaře ve svých rukou.

Je podle vás Věra Jourová (ANO) dobrou eurokomisařkou?
Z mého pohledu ano. Myslím, že odvedla slušnou práci. Je nesmírně inteligentní a dokáže si získat lidi na svou stranu. Podle mě ji brzdil fakt, že je z hnutí ANO. Mít za zády Andreje Babiše, kterého vyšetřoval evropský OLAF, ji určitě omezovalo. Navíc to limitovalo i sílu jejího portfolia. Že Věra Jourová dostala dohled nad právním státem, jsem vnímal trošku jako takový vtip od vedení. Rozpor mezi českým a evropským ANO je jako černá a bílá. Co prohlašují v Evropě, je opak toho, co pak prohlašují v České republice. Proto chápu, že už na to Dita Charanzová znovu neměla, aby opět kandidovala. Na druhou stranu nechápu, že jí to trvalo devět let.

Tagy: