První dáma Eva Pavlová by mohla dostávat 95 tisíc korun měsíčně. Počítá s tím novela zákona

Manželka prezidenta Petra Pavla by si od příštího roku mohla polepšit o více než 95 tisíc korun měsíčně. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, kterou na konci září představilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela se týká všech budoucích partnerů či partnerek české hlavy státu.

Podle návrhu zákona by nově měla „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky,“ stojí v novele.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Výše prezidentovy víceúčelové paušální náhrady je pro rok 2024 317 500 korun. Pro první dámu by tedy novela zákona znamenala přilepšení o 95 250 korun. V současné době jí žádná náhrada nenáleží. „Navrhovaná právní úprava napravuje neuspokojivý faktický stav, kdy manžel resp. manželka prezidenta republiky fakticky plní řadu úkolů protokolárního rázu, vystupuje při veřejných příležitostech a vyvíjí vlastní veřejnou činnost, aniž by přitom byl zakotven právní nárok na odpovídající náhradu výdajů spojených s plněním těchto úkolů,“ píše se v důvodové zprávě.

Bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář považuje návrh za smysluplný. „Když by paní Pavlová měla sama jet na nějakou cestu, tak by lidé okolo, zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky, měli zaplaceno vše, co je potřeba. Ona by si to ale platila sama, respektive by to platil manžel z náhrad. Teď na to bude mít svůj rozpočet,“ vysvětlil Sklenář pro Blesk, který na novelu upozornil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Tagy: