Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Předseda lidovců a šéf ministerstva práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Jurečka chce dál předsedat KDU-ČSL

Ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka bude na blížícím se sjezdu lidovců obhajovat post šéfa strany. Potvrdil to během čtvrteční tiskové konference. Protikandidátem Jurečky bude jeho kolega z vlády, ministr zemědělství a bývalý předseda lidovců Marek Výborný. Sjezd KDU-ČSL proběhne 18. a 19. října 2024 v Olomouci.

„Rozhodl jsem se. Jdu do toho. Chci na sjezdu obhájit svou práci předsedy KDU-ČSL,“ uvedl Jurečka na sociální síti X. Před novináři na tiskovém brífinku zmínil, že chce na sjezdu představit nové vize, se kterými hodlá posílit lidovce. Rovněž připomněl úspěch strany ve sněmovních volbách 2021, kdy koalice Spolu zvítězila a KDU-ČSL dosáhla na historický úspěch 23 poslanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o předsedu lidovců právě vypukl. Jdu do toho s pokorou, oznámil ministr Výborný

„Na druhou stranu na rovinu říkám, že jsem si na konci ledna dal tři interní podmínky, které nejsou zcela splněny, jen částečně,“ dodal vicepremiér. Začátkem roku Jurečka uvedl, že na říjnovém sjezdu nebude post předsedy obhajovat, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. A jak se svým výhledem Jurečka obstál?

Lidovci získali pouze jednoho europoslance, v senátních volbách neposílili ani neoslabili a jihomoravským hejtmanem zůstane i po krajských volbách Jan Grolich. Ten v pondělí oznámil, že se o post předsedy ucházet nebude.

I přes nenaplněné výhledy Jurečka považuje za fér, aby mohl přijít na sjezd a složit účty z toho, co doposud jako předseda dělal. Tuto funkci vykonává od roku 2020. Tehdy vystřídal v čele Marka Výborného, který po necelém roce na postu předsedy skončil z rodinných důvodů po náhlém úmrtí své manželky. Nyní bude Výborný usilovat o to, aby se stal znovu šéfem KDU-ČSL.

ČTĚTE TAKÉ: Fischer: Výborný je větší úředník než Jurečka. Mohl by lidovce emancipovat, tvrdí Kulidakis

Tagy: