Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Už několik měsíců se v kuloárech spekuluje o tom, zda a případně kdy Miroslav Kalousek založí novou stranu a ohlásí velký návrat na politickou scénu. Poté, co 1. října oznámil, že vystupuje z TOP 09, tomu nic nebrání. Podle informací CNN Prima NEWS už pro svůj nový projekt hledá jméno a pomalu skládá tým, s nímž by rád uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Nechybí v něm ani prezidentský kandidát a podnikatel Tomáš Březina.

Založení nové strany a Kalouskovu návratu leccos nasvědčuje. Byť aktéři ještě nechtějí být úplně konkrétní, nenápadné kličkování napovídá, že se něco chystá a veřejnost se o tom brzy dozví.

DÁLE ČTĚTE: Od TOP 09 k SRO? Pospíšil o konci Kalouska: Může jít o první krok k založení nové strany

„To okno pro to, aby někdo představil alternativu, není velké. Od soboty, co byly vyhlášeny volební výsledky, je podle mého názoru čas maximálně do konce ledna. V únoru už je pozdě. To znamená v tomto období buď někdo ten projekt představí, anebo nebude. Já bych si vsadil, že ho představí,“ prohlásil naposledy sám Kalousek v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Podle informací CNN Prima NEWS by oznámení o vzniku nové strany mohlo přijít už během podzimu. Kalousek má údajně příslib několika politiků z TOP 09, ale i bývalých členů ANO nebo od Pirátů, že s ním do projektu půjdou. Zatím mu ale prý chybí silné osobnosti, na kterých by mohl stranu postavit.

Schůzky s betonářem Březinou

Jednou z výraznějších postav by měl být podnikatel a někdejší uchazeč o Pražský hrad Tomáš Březina. Ten se nakonec prezidentských voleb v lednu 2023 nezúčastnil kvůli tomu, že se mu nepodařilo sesbírat potřebných 50 tisíc podpisů občanů.

Fakt, že s Kalouskem na toto téma debatují, redakci potvrdil. „Skutečně s panem Kalouskem hovoříme a občas se potkáme. Zatím to ale není nic pro veřejnost. Až se dobereme ke smysluplnému výsledku, budeme veřejnost včas informovat,“ potvrdil spolupráci s Miroslavem Kalouskem pro CNN Prima NEWS sám Březina.

Český podnikatel, zakladatel společnosti BEST a „betonový král“, jak se mu občas přezdívá, o založení strany uvažoval už na jaře tohoto roku, nicméně z osobních a rodinných důvodů k tomu nedošlo. Nyní se zdá, že projekt opět dostal zelenou.

Společné schůzky potvrdil i Miroslav Kalousek. „Pan Březina je jedním z lidí, se kterými se bavím o tom, jestli by mělo nebo nemělo smysl tady takovou politickou sílu nabídnout. To vám mohu potvrdit. Takových lidí bych vám sem mohl ale přivést třicet. Povídáme si, povídají si beze mě. Mluví se o tom, protože ta poptávka tady je. Když tady ta poptávka je, tak se logicky přemýšlí o nabídce, jestli by měla smysl. Ale pokládám se za velmi odpovědného člověka. Při těch diskuzích se musíte ptát, jestli by člověk neudělal víc škody než užitku,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Kalousek.

Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem o vzniku nové strany, kam by případně měla směřovat, a jaká je v celé věci jeho role, si budete moci na CNN Prima NEWS přečíst už o víkendu.

Podle informací redakce se jak na Kalouska, tak na Březinu obrací řada nespokojených a zoufalých podnikatelů, manažerů a pravicově laděných osobností. Všichni mají jedno společné téma: Zklamání ze současného politického směřování, které určuje vláda pod vedením ODS. Právě na takové osobnosti by nově vzniklá strana chtěla cílit a zároveň s nimi spolupracovat.

Chybí stranický koordinátor

K tomu, aby mohl být takový projekt úspěšný, nestačí jen silný lídr, ale především musí existovat základna v regionech. A na to zatím Kalousek naráží.

„Chybí mu vybudovaná základna v krajích a nějaký hlavní stratég nebo koordinátor, který by mu vymyslel, kdo a jak, kde půjde,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zdroj, který si nepřál být jmenován, s odkazem na rok 2009 a vznik TOP 09, kdy Kalousek řešil to samé. Tehdy se ale mohl spolehnout na lidovce a jejich regionální strukturu, kterou z doby, kdy stranu vedl, velmi dobře znal. Řada dřívějších členů KDU-ČSL s ním tenkrát do nové strany přešla.

I toto měl být jeden z důvodů, proč nyní Kalousek oznámil odchod z TOP 09. Chce tím prý dát jasně najevo, že je volný a čeká, kdo se k němu připojí. „Čeká, kdo se chytne. Zatím nemá lidí na založení nové strany dost. Má vizi a dokáže to zaštítit, ale sám to nezvládne. Chtěl by být v ideálním případě ideovým vůdcem jako Karel Schwarzenberg a pod sebou mít kvalitní tým,“ dodal pro redakci zmíněný zdroj.

Loví Kalousek u odpadlíků z ANO?

V souvislosti s novým projektem se často objevují jména někdejších vrcholných představitelů ANO – bývalého eurokomisaře Pavla Teličky a exprimátora Ostravy Tomáše Macury. Na dotazy redakce vstřícně odpověděli s tím, že je jim sice projekt Miroslava Kalouska jistou formou sympatický, ale rádi by si už od politiky odpočinuli.

„S Miroslavem Kalouskem jsme se před pár měsíci sice bavili, ale od té doby nepokračujeme a nic spolu nechystáme. Upřímně jsem spíš na cestě z politiky a rozhodně nemám ambice směřovat do Sněmovny nebo něco takového,“ řekl CNN Prima NEWS Macura.

Telička uvedl, že by Kalouska klidně otevřeně podpořil, ale o vstupu do nového uskupení také neuvažuje.

Kalousek je známý jako velký hráč a politický stratég. Je tak možné, že mu sázka vyjde a do ledna budeme znát přesné parametry, program i personálie nového uskupení. Bylo by s podivem, kdyby o založení nové strany sám mluvil, pokud by své kroky skutečně neměl detailně promyšlené.

Název strany? V procesu

V souvislosti se vznikem strany se často řeší její název. Již dříve se objevila zkratka SRO, tedy Strana rozpočtové odpovědnosti. To ale později sám Kalousek označil za pouhou nadsázku. Podle informací CNN Prima NEWS by ale nově měl pracovat s názvem GEN. Dobře obeznámený zdroj, který se jednání o vzniku nové strany účastní, nicméně redakci řekl, že ani jeden ze zmíněných názvů není pravděpodobný.

„Mohu na sto procent říct, že ani jeden z těchto názvů to nebude. Máme nějakou pracovní verzi, ale zatím je to opravdu předběžné a nebudeme nic prozrazovat,“ doplnil zdroj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Nevyloučil další politické angažmá

Tagy:
Miroslav Kalousek TOP 09 GEN Strana rozpočtové odpovědnosti