Pod nemocnicí v Bejrútu je 500 milionů dolarů Hizballáhu, oznámil Izrael. Poté byla evakuována

Jedna z nemocnic na jižním předměstí Bejrútu v pondělí zahájila evakuaci poté, co izraelská armáda uvedla, že pod ní je bunkr, v němž libanonské hnutí Hizballáh ukrývá přes 500 milionů dolarů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ředitele nemocnice Fádího Alamího, který nicméně odmítl, že by pod nemocnicí nějaký bunkr Hizballáhu skutečně byl. Vyzval také libanonskou armádu, aby místo přišla zkontrolovat.

„Izraelské letectvo areál monitoruje. Ale na samotnou nemocnici útočit nebudeme,“ řekl podle Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Ten krátce před tím na tiskové konferenci oznámil, že pod touto nemocnicí se nachází tajný bunkr hnutí Hizballáh, v němž je ukryto přes 500 milionů dolarů (asi 11,5 miliardy Kč) ve zlatě a bankovkách.

ČTĚTE TAKÉ: Dům izraelského premiéra se stal terčem dronového útoku. Netanjahu v něm nebyl, řekl mluvčí

„Ty peníze mohly být použity na rehabilitaci (ekonomiky) Libanonu, ale šly na rehabilitaci Hizballáhu,“ řekl v pondělí Hagari. „(Izraelské) letectvo místo monitoruje a bude ho nadále sledovat,“ dodal. Uvedl také, že Izrael bude pokračovat v útocích na finanční instituce Hizballáhu.

Izraelská armáda v noci na pondělí v Libanonu zasáhla desítky poboček instituce Al-Kard al-Hasan, která podle ní financuje operace Hizballáhu. Podle Izraele má Hizballáh v těchto pobočkách stovky milionů dolarů, které používá i na nákup zbraní. Hagari v pondělí na tiskové konferenci popsal, jak peníze Hizballáh používá na své operace a jak část z nich dostává od Íránu.

Podle agentury AP je Al-Kard al-Hasan oficiálně nezisková charitativní instituce působící mimo libanonský finanční systém a je jedním z nástrojů, jímž si Hizballáh upevňuje podporu mezi šíitským obyvatelstvem země. Hizballáh má kromě vojenského křídla i ministry ve vládě a poslance v parlamentu a také organizace, které provozují školy, nemocnice či levné obchody s potravinami. Al-Kard al-Hasan má podle AP víc než 30 poboček po celém Libanonu. V době finanční krize, která zemi postihla před několika lety, tato instituce pomohla mnoha Libanoncům, protože na rozdíl od bank, které omezily výběry z bankovních účtů, Al-Kard al-Hasan limity nezavedla.

Také americké ministerstvo financí považuje Al-Kard al-Hasan za instituci, kterou Hizballáh využívá k financování svého vojenského křídla, a kvůli tomu na ni zavedlo v roce 2007 sankce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabití šéfa Hamásu je bolestná ztráta, boj proti Izraeli ale nezastaví, říká íránský vůdce Chameneí

Tagy: