Nevybuchlou munici se podařilo zneškodnit. Evakuovaní Ostravané se mohou vrátit domů

Pyrotechnici zneškodnili ve čtvrtek v podvečer v ostravské části Poruba nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války o hmotnosti zhruba 100 kilogramů. Asi tisícovka lidí, kteří byli v průběhu dne evakuováni, se tak může po několika hodinách vrátit zpět domů, řekli okolo 19:00 mluvčí radnice Martin Otipka a policejní mluvčí René Černohorský. Pumu o velikosti 60 na 90 centimetrů našli dělníci při kopání plynové přípojky mezi rodinnými domy okolo 10:00.

„Policejní pyrotechnici leteckou pumu vyzvedli ze země, iniciátor oddělili a nyní munici převezou k bezpečné likvidaci. Všechna opatření jsme ukončili. Občané se již mohou vracet do svých obydlí,“ informovali policisté na Twitteru. „Vše se obešlo bez zranění,“ dodal Černohorský.

Na místě zasahovala jednotka pyrotechniků z Frýdku-Místku i Olomouce, ale pomáhali také hasiči a strážníci. Evakuována musela být více než tisícovka lidí, kteří v okruhu 600 metrů od nálezu pracovali, bydleli či se tam pohybovali. Vyklidit své kanceláře museli také pracovníci Domu sester, kde sídlí ředitelství Fakultní nemocnice Ostrava. V souvislosti s nálezem munice policie uzavřela několik ulic – 17. listopadu, Nábřeží SPB, K Myslivně a Vřesinská, a to pro veškerou dopravu.

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. My na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme se domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku, a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy časté. Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území tehdejšího Československa.

Pozůstatky po bojích se nacházejí dodnes. V roce 2013 například dělníci pracující na opravě historického Müllerova domu v Opavě narazili na leteckou pumu. Uzavřena byla proto i vedlejší hlavní výstavní budova Slezského zemského muzea. Kvůli nálezu bylo evakuováno 400 lidí i z okolních objektů. V Ostravě-Svinově, kde byly také těžké boje, se o rok později našla letecká puma v areálu školy. Policie evakuovala 35 dětí a zaměstnanců školy.

Tagy: