Evropa se žene do zániku. Za 20 let budeme jíst všichni larvy, rozvášnil se Babiš

Připravujeme vlasteneckou kampaň, protože se Evropa žene do záhuby. Své plány do budoucna poodhalil bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něj vláda Petra Fialy (ODS) totálně promrhala české předsednictví Rady Evropské unie, když nezastavila Green Deal.

Andrej Babiš se při otázkách na evropská témata velmi rozvášnil. Podle něj jsou nadcházející volby do Evropského parlamentu v příštím roce velmi důležité. „Budeme mít vlasteneckou kampaň. Budeme hledat spojence, aby vysvětlili Fransi Timmermansovi (1. místopředseda Evropské komise, pozn. red.), že Green Deal je konec Evropy. Tady se mluví, že za dvacet let nebudou normální potraviny. Nebude skot a budeme jíst larvy,“ nastínil Babiš budoucnost.

Předseda ANO také řekl, že do evropských voleb chce spolupracovat se stranami mimo Parlament. Zároveň mají být volby v příštím roce vyvrcholením opoziční práce hnutí. Vedle toho lídr nejsilnější parlamentní opoziční strany také konstatoval, že na příštím sjezdu hnutí ANO zřejmě bude obhajovat post předsedy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysvědčení pro Zemana: Jedničky se nedočkal. Jak ho oznámkovali Havlíček či Okamura?

Babiš dál pokračoval v kritice vedení Evropské unie a Evropské komise. „Evropa, která má osm procent světových emisí, dělá všechno pro to, aby se zničila. Nedivte se, že investoři odcházejí do Asie a USA,“ uvedl.

Babiš na vládě nenechal nit suchou

Opřel se také do vlády Petra Fialy, která musela během svého předsednictví Evropské rady řešit energetickou krizi a válku na Ukrajině. „Pan premiér měl šanci. Předsednictví ale totálně selhalo. Bylo to nejzelenější předsednictví a byli jsme celou dobu v předklonu,“ řekl Babiš s tím, že se pomáhalo zejména ukrajinských uprchlíkům.

Také nezapomněl zkritizovat nového ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který do své funkce nastoupí v pátek. „Německo pokud zavře jádro, tak jsem na to zvědav. Máme nového ministra životního prostředí, který chce ukončit uhlí v roce 2033, přitom Dukovany mají náběh 2038. To jsou triviální počty. Proč to neřešili v rámci předsednictví?“ ptal se Babiš.

Opoziční poslanec si také postěžoval, že se neuskutečňují mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. „Někomu to vyhovuje. Když je válka, tak se prodávají zbraně, pohonné hmoty a dělají se kšefty. Řešení se musí najít,“ dodal.

Tagy: