Babiš: Před volbami ze mě udělali pitomce. Pavel má historickou šanci být prezidentem všech

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyzdvihl kampaň zvoleného prezidenta Petra Pavla. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS neúspěšný kandidát také řekl, že média z něj udělala před druhým kolem pitomce kvůli výroku o pomoci při napadení Polska. Někdejší premiér se rovněž ostře opřel do vlády premiéra Petra Fialy (ODS), která podle něj bere peníze důchodcům.

Bývalý předseda vlády svého někdejšího soupeře v prezidentském klání ocenil za úspěšnou kampaň. „Měl skvělou kampaň. Přesvědčit mainstream, že on je de facto tím novým Havlem, tak klobouk dolů,“ řekl Babiš v pořadu K věci, kde hovořil u příležitosti inaugurace zvoleného prezidenta.

Zároveň ale hned přešel na kritiku médií a zejména předvolebních televizních debat. „Já jsem mluvil o míru. Všichni mluvili o válce. Česká televize ze mě udělala pitomce, že jsem nechtěl podle článku 5 NATO pomoct. No a na další televizi se mě ptali, jestli pošlu syna do války. No nepošlu,“ rozohnil se ve vysílání Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inaugurace generálů: Ludvík Svoboda přísahal na socialismus, Petr Pavel slíbí věrnost republice

Předseda hnutí ANO také podle svých slov doufá, že Petr Pavel nebude součástí „nové totality“. „Budou mít vládu, předsedu Ústavního soudu, Senát. Chtějí našim důchodcům vzít peníze, protiprávně. Pavel má historickou šanci být prezidentem všech a návrh vetovat,“ řekl Babiš.

Babiš se sejde s Pavlem

Současný poslanec a lídr nejsilnější opoziční strany se s Petrem Pavlem sejde příští středu, a to spolu s předsedkyní klubu hnutí ANO Alenou Schillerovu a místopředsedou Poslanecké sněmovny Karlem Havlíčkem (ANO). S prezidentem chce probrat právě sporné navýšení penzí. „Chceme ho informovat o tom, jak schůze ve Sněmovně probíhala. Vláda s námi vůbec nemluví. Neodpovídá, vysmívá se nám a válcují nás. Paní Pekarová křičela, že nechodím do Parlamentu,“ stěžoval si Babiš.

Ze stejného důvodu již skupina poslanců opozičních hnutí ANO a SPD sesbírala přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). V úterý to před schůzí dolní komory uvedla Schillerová. Podle Pekarové Adamové však opozice jen hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců – v čele s předsedou Babišem.

Tagy: