Evropou proudí drogy s nacistickou orlicí, producenti to berou lehkovážně. Co jim hrozí?

Kriminalisté napříč evropskými státy zaznamenávají čím dál větší výskyt drog, které na sobě nesou nacistické symboly. Experti varují, že se v souvislosti s nárůstem sympatizantů krajní pravice mezi mladými lidmi nemusí jednat o nahodilý úkaz. Píše o tom web Vice. A co v Česku? Mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová pro CNN Prima NEWS uvedla, že se u nás policisté s fenoménem „ideologických“ drog nesetkali.

Drogy v podobě jednoho z nacistických symbolů, orlice s hákovým křížem, se objevily na začátku roku ve Francii, Švýcarsku, na Islandu nebo v Nizozemsku. „Člen Francouzské psychedelické společnosti, který pracuje ve zdravotnické asociaci na západě země, nám poslal toto,“ uvedla na síti X postgraduální vědecká pracovnice Zoë Dubusová a připojila fotografii drog.

ČTĚTE TAKÉ: Řidič u Závisti přejel do protisměru a havaroval do příkopu. Roli hrály drogy

Nyní čeká na výsledky analýzy. V kontextu politické situace nejen ve Francii se však podle ní jedná o závažný společenský problém. Během červnových eurovoleb například v Německu hlasovalo 16 procent voličů pod 25 let pro Alternativu pro Německo. Nejoblíbenější stranou ve Francii pro skupinu voličů pod 34 let bylo krajně pravicové Národní sdružení, které si v této skupině připsalo 32 procent, shrnuje web Time.com.

Vědkyně pro web Vice uvedla, že zatímco někteří producenti drog berou celou věc lehkovážně a využití nacistických symbolů považují za „trollení“, v případě jiných může jít o neskrývanou propagaci nacismu.

Pilulky se podle analýz výrazně liší kus od kusu. Převážně se jedná o syntetickou drogu 2C-B, MDMA nebo zvláštní směsici. „Poukazuje na to, že za nimi stojí amatérský výrobce,“ doplnila odbornice. Forma pilulek extáze podle ní vždy sloužila jako možnost, jak šířit nejrůznější myšlenky.

„Dokazují to i drogy, které na sobě nesly znak hnutí MeToo nebo Antify. Jenže skutečnost, že se látky v podobě nacistické orlice šíří na večírcích typu rave napříč Francií ve stínu úspěchu nejhorší krajně pravicové strany v historii země, je velmi znepokojující. Neumím si představit, co to musí být za akci, kde je lidé berou kvůli tomuto podtextu,“ vyjádřila obavy Dubusová.

Protidrogová centrála „nacistickou“ extázi nezaznamenala

Mluvčí Národní protidrogové centrály Šmoldasová uvedla, že k podobným nálezům u nás dosud nedošlo. „S nacistickými symboly na zajištěných drogách jsme se zatím nesetkali, zprávy tohoto typu nemáme ani od zahraničních kolegů,“ potvrdila pro CNN Prima NEWS.

„V případě záchytu látek bychom se primárně zaměřili na drogovou trestnou činnost a sekundárně bychom zvažovali trestní odpovědnost podle § 403, § 403a, případně § 404 trestního zákoníku,“ připomněla mluvčí s odkazem na paragrafy, které tematizují propagaci a zavedení hnutí, jež potlačují práva druhého.

První odhalenou látkou s ideologickou symbolikou bylo MDMA v podobě tabletek, které na sobě mělo otisknutý znak SS. Jednalo se o případ z roku 2019. O tři roky později zaznamenali policisté dávky LSD se svastikou.

Stejný typ drog podobného tvaru policie odhalila v nizozemském městě Kerkrade na konci loňského listopadu. Jednalo se o zhruba tisíc kousků. Řidič na sedadle spolujezdce převážel množství zakázaných látek, kromě extáze ještě půl kila marihuany a 100 gramů kokainu, shrnul web Sunday World.

Na konci loňského května zajistila peruánská policie během razie 58 kilogramů kokainu, který byl ukrytý v obalech označených hákovým křížem a nápisem „Hitler“. Cílovou destinací pašeráků měla být Belgie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rizikového pití alkoholu v Česku přibývá. Je to alarmující, varuje adiktolog a popisuje důvody

Tagy: