Rizikového pití alkoholu v Česku přibývá. Je to alarmující, varuje adiktolog a popisuje důvody

Ilustrační snímek

Adiktolog Kuda o rizikovém pití alkoholu

Statistiky spojené s rizikovým požíváním alkoholu jsou v Česku alarmující, varuje adiktolog Aleš Kuda. Podle něj je složité přesně určit hranici nebezpečné závislosti, ale v případě více než tří drinků za večer je již možné hovořit o rizikovém pití. Odborník ve vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné popsal důvody zvyšujícího se pití alkoholu nebo rozdíly mezi závislostí mužů a žen. Podle údajů Státního zdravotního ústavu se totiž zvyšuje podíl žen konzumujících alkohol.

Zvyšování spotřeby alkoholu je podle Kudy dlouhodobější trend. „Z hlediska rizikového pití se jedná o alarmující hodnoty. Svůj podíl na tom má i náročná doba, kterou procházíme – zažili jsme epidemii covidu, začal konflikt na Ukrajině. Zaznamenáváme i nárůst psychických problémů, což představuje faktory, které podnítí větší konzumaci alkoholu,“ objasnil expert.

K TÉMATU: Tvůrci nového filmu Zápisník alkoholičky připravili pro Terezu Ramba narozeninové překvapení

Podle něj pak lidé častěji sahají k alkoholickým nápojům jako k automedikaci. Určit přesnou hranici, kdy se již člověk potýká se závislostí, je podle něj komplikované. „Světová zdravotnická organizace tvrdí, že jediné bezpečné pití představuje abstinence. Pokud mluvíme o dávkách, je nutné zdůraznit, že půllitr piva, dva decilitry vína a panák tvrdého alkoholu obsahují podobné množství čistého alkoholu,“ shrnul Kuda ve vysílání CNN Prima NEWS.

V případě nejbenevolentnějších hodnot se u žen jedná o sedm takových dávek týdně, v případě mužů až o 14. „Pokud však vypijeme více než tři drinky za jeden večer, je na to nahlíženo jako na rizikové požívání alkoholu,“ podotkl Kuda.

Připomněl, že v Česku panuje velká tolerance vůči nadměrné konzumaci nápojů obsahujících alkohol. „Zatímco muži pijí více sociálně, ‚ženská‘ závislost je více anonymní. Ženy mnohem častěji problém tají před okolím a je pro ně těžší o něm začít hovořit,“ popsal adiktolog.

V minulém roce činila průměrná roční spotřeba čistého alkoholu v Česku necelých sedm litrů na osobu. V případě mužů se jednalo o 9,5 litru, zatímco u žen činila hodnota 4,5 litru, vyplývá z dat Státního zdravotního ústavu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Aktivita komárů je vysoká. Proč repelenty nefungují a jak se chránit? Odborník popsal rizika

Tagy: