Evropská komise trvá na svém: Premiér Babiš ovládá Agrofert a je ve střetu zájmů

Andrej Babiš

Evropská komise: Premiér Babiš je ve střetu zájmů a ovládá Agrofert

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Evropské komise nadále ovládá holding Agrofert a je proto ve střetu zájmů. Komise v nově zaslaném dopise reagovala na české výtky k evropskému auditu a dala ČR další doporučení, jak v situaci pokračovat. Podle Davida Ondráčky z neziskové organizace Transparency International Babiš veřejnosti celou dobu lhal a měl by odstoupit.

Česká republika obdržela od Evropské komise dopis s dalším rozborem k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše ohledně jeho spojení s holdingem Agrofert. Na první pohled z něho podle webu iRozhlas vyplývá, že komisaře obhajoba českých úřadů nepřesvědčila.

Evropská komise nadále trvá na tom, že český premiér stále ovládá Agrofert, čímž porušuje českou i evropskou legislativu, a požaduje audit dalších dosud neprověřených projektů koncernu. Česká republika má podle evropských auditorů „v předcházení střetu zájmů závažné nedostatky“.

Kritika ČR za neřešení situace

„Pan Babiš ovládá společnosti ze skupiny Agrofert,“ oznámila Evropská komise v úvodu dopisu, ve kterém shrnuje dosavadní závěry šetření. Českou republiku Brusel kritizuje za to, že konfliktní situaci příliš neřeší. Předseda vlády podle něj nadále porušuje český zákon o střetu zájmů, který uvádí, že firma, kterou alespoň ze čtvrtiny vlastní člen vlády, nesmí pobírat dotace ani investiční pobídky, a zakazuje, aby politici ve vysokých funkcích vlastnili média.

Evropská komise zaslala 22. října ministerstvu pro místní rozvoj, které je národním koordinačním orgánem pro eurodotace, osmistránkový dopis navazující na předchozí auditní šetření ministerstvu pro místní rozvoj. Dokument opatřila 198 stranami příloh, jež tuzemské nedostatky podrobně analyzují. Evropská komise dopisem reagovala na české stanovisko k závěrečné auditní zprávě odeslané v květnu.

Ondráčka: Babiš by měl odstoupit

Podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky se jedná o předpokládaný výsledek. „My jsme ten přezkum začali v Transparency před dvěma lety, kdy jsme podali právní podněty, které vyústily v audity Evropské komise. A teď je jednoduše hotovo. Komise konstatuje, že Andrej Babiš stále ovládá Agrofert přes svěřenské fondy, je ve střetu zájmů a jednoduše si z dotací a evropských fondů dělá svůj bankomat a získává je nezákonně,“ uvedl Ondráčka pro CNN Prima NEWS.

„Ukazuje se, že on celou dobu v této věci veřejnosti otevřeně lhal, a to je, myslím, velmi závažná zpráva. Z mého pohledu by měl odstoupit právě kvůli tomu lhaní a kvůli tomu, že ty veřejné peníze otevřeně zneužívá. A nejde o malé částky, ale bavíme se o stamilionech až miliardách,“ dodal.

Tagy: