Evropská větev Sberbank nad propastí. Kvůli masivnímu odlivu vkladů jí hrozí krach

Sberbank

Před pobočkami Sberbank se tvořily fronty

Sberbank Europe, evropská pobočka ruské Sberbank, je podle evropských regulačních orgánů v úpadku anebo jí úpadek hrozí. V pondělí to oznámila Evropská centrální banka, podle níž se Sberbank Europe zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

Sberbank Europe sídlí v Rakousku a tamní úřad pro finanční trhy na ni uvalil moratorium, uvedla agentura Bloomberg. Evropská centrální banka vůči evropské divizi ruského bankovního domu a jeho chorvatským a slovinským dceřiným společnostem přijala opatření, když zjistila, že banka pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti schopna splácet své závazky.

Sberbank Europe měla podle svých internetových stránek na konci roku 2020 aktiva v objemu 12,9 miliardy eur (asi 323 miliard korun). Evropská divize Sberbank a její dceřiné společnosti „zaznamenaly významný odliv vkladů kvůli dopadu geopolitického napětí“, uvedla ECB k situaci Sberbank. „To vedlo ke zhoršení její likviditní pozice. A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření s reálnou šancí tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit,“ dodala.

Zdá se ale, že geopolitická situace bude mít dopad také na ruskou matku, tedy přímo na skupinu Sberbank sídlící v Rusku. Podle polského mediálního projektu Nexta totiž Sberbank omezila výběry z účtů na příštích deset dní.

Tagy: