Hurikán Oscar zabil šest lidí, jeho zbytky teď míří do Evropy. Kde o víkendu udeří?

Evropu by během víkendu mohla zasáhnout část tropické bouře Oscar, která na Kubě připravila o život nejméně šest lidí, informoval web Mirror. Meteorologové očekávají vyšší úhrny srážek a také rychlý vítr. Bouře podle nich může zasáhnout i Kanadu.

Hurikán Oscar zanechal na Kubě nejméně šest mrtvých. Na pevninu dorazil jako hurikán první kategorie, ale po přesunu na východ zeslábl. Jeho zbytky se o víkendu dostanou do Evropy, zejména na části území Spojeného království, informoval web The Mirror.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U Prahy se pohyboval vlk, na dálnici ho srazilo auto a nepřežil. Není jasné, odkud pochází

„Později v sobotu a v neděli bude počasí ovlivněno zbytky tropické bouře Oscar. Nejde už o samotnou tropickou bouři, ale její tropický původ přináší do předpovědi na víkend určitou nejistotu ohledně rychlosti pohybu tlakových systémů. Obsahuje také více vlhkosti, což by mohlo znamenat poměrně deštivé období především na západě a zejména na severozápadě Spojeného království. Tento víkend tak pravděpodobně přinese velmi proměnlivé počasí,“ uvedl britský meteorolog Aidan McGivern.

Situaci můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nejsilnější srážky, které se očekávají v neděli, zasáhnou části hrabství Cumbria a Lancashire. Na pobřeží Cumbrie má podle předpovědí spadnout více než 13 mm srážek za pouhé tři hodiny. Deštivo bude také v noci na sobotu v západním Skotsku, zejména v hrabství Ayrshire. „Západní proudění přinese několik tlakových systémů, a ty pravděpodobně zvýší množství srážek na západě a severozápadě země, zejména v horských oblastech. To je určitě něco, co budeme pečlivě sledovat,“ popsal meteorolog.

Podle webu The Guardian zasáhne Oscar také Kanadu. „Očekává se, že se vydá na sever a rychle přejde v silnou extratropickou cyklónu, která může koncem týdne přinést do některých částí jihovýchodní Kanady nárazy větru o rychlosti přesahující 110 km/h,“ píše britský web.

V Česku podle předpovědi bývalý hurikán počasí neovlivní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zoufalá situace na Jesenicku. Po povodních není jak vysoušet, dobrovolníci také chybí

Tagy: