Exkluzivní fotogalerie z ruin Bachmutu. Rozpadlé budovy, opuštěná hřiště i osamělé kočky

Hořící a rozpadající se budovy, hromady sutin, opuštěná hřiště i osamělí domácí mazlíčci. Tak vypadala očima českých humanitárních dobrovolníků ukrajinská obec Bachmut, kterou nadále těžce zkouší četné ruské útoky. Češi dovezli odolávajícím obráncům i civilistům potraviny, zdravotnický materiál a další zásoby. Podívejte se na exkluzivní snímky, které redakci CNN Prima NEWS poskytl projekt Mise Ukrajina.

Svůj nejčerstvější výjezd na Ukrajinu zdůvodnili Češi z Mise Ukrajina žádostí o pomoc, která podle jejich slov přišla od rodin z Bachmutu. K přežití ruského obléhání potřebovali nejen teplé oblečení a léky, které už nejsou v místní nemocnici dostupné, ale také generátory. Zároveň potřebovali dobrovolníci odvézt část zásob také praporu, který slouží mezi Bachmutem a Slavjanskem.

„Pro tento batalion bylo nutné zavézt některá specializovaná zařízení, škrtidla a další zdravotnické systémy nutné pro podporu v přímém boji, jakmile by byla proražena obrana Bachmutu,“ vysvětlili dobrovolníci svou motivaci. Poznamenali, že už na příjezdových cestách bylo poznat, že se dostávají do válečné zóny – v okolí burácela artilerie a hořely trosky.

„Rusové opětují palbu ze severní části města. Výbuchy jsou časté, někdy natolik silné, že dochází k otřesu oken u auta. Když se ale člověk rozhlédne kolem, jen těžko něco identifikuje v prostoru. Většina těžké techniky je ukrytá nebo natolik malá, že nejde za jízdy plně rozpoznat,“ popsal Marek Wiesner z Mise Ukrajina.

Podívejte se na fotogalerii, kterou čeští dobrovolníci poskytli exkluzivně redakci CNN Prima NEWS. Rozhovor o jejich cestě do Bachmutu přineseme v následujících dnech. Projekt Mise Ukrajina můžete podpořit na jeho facebookové stránce či na transparentním účtu 4005004017/5500.

Tagy: