EXKLUZIVNĚ: Jako holokaust, popsal útok Hamásu elitní izraelský hráč. Čechům je vděčný

Izraelský hráč Dynama Eclot Guy Trachtman alias anarkez

ENTER (41)

Izraelský hráč Counter-Striku Guy Trachtman zažil pekelný týden. Minulou sobotu teroristé z hnutí Hamás napadli jeho zemi a sám netušil, jestli radikálové nevniknou do jeho bytu, který se nachází jen několik kilometrů od Pásma Gazy. „Na bomby si zvyknete, ale co se dělo teď, to se nedá popsat. Bylo to šílené,“ těžko hledá slova hráč s přezdívkou anarkez, který se exkluzivně svěřil redakci CNN Prima NEWS a reportérům herně-technologického pořadu Enter.

Měl to být další z mnoha turnajů v jeho kariéře. Nakonec se z klání Tipsport CS Praha II vyklubala cesta úniku a vysvobození od chmurných zážitků. Ale ani zdolání trasy Tel Aviv –⁠ Praha nebylo jednoduché. Třiadvacetiletý hráč musel nejprve čekat několik hodin na vstup do letadla a do poslední chvíle nevěděl, zda opravdu odletí. Nakonec v Praze přistál v noci ze čtvrtka na pátek a následně svůj tým dovedl k první výhře v turnaji.

Probudil ho poplach a pak se nestačil divit

„Jsem rád, že jsem tu. Byl to dlouhý týden. Upřímně jsem toho od soboty moc nenaspal. Myslím, že dohromady tak deset hodin. Bylo to fakt drsné,“ říká Guy Trachtman.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří technologický obchod dokonán. Microsoft koupil tvůrce hry Call of Duty či Diablo

Žije v Aškelonu, který se nachází zhruba osm kilometrů od hranic s Pásmem Gazy. Události ze soboty 7. října tak prožíval velmi intenzivně. Útok radikálů se mu naštěstí vyhnul a řádění teroristů přežil v relativním bezpečí.

V osudný den se mu trénink Counter-Striku protáhl až do ranních hodin. Po chvilce spánku ho ale probudil poplach. Trachtman přiznává, že na zvuky sirén si už zvykl, protože je slýchává odmalička. Tentokrát ale nechápal, co se děje. Podíval se na telefon a viděl hordy teroristů, jak útočí na jeho zemi.

„Doslova to bylo plné chaosu. Bylo to jako holokaust. To, co se stalo, je strašné,“ popisuje třiadvacetiletý hráč. Ani v dalších dnech si nemohl odpočinout nebo se pořádně věnovat své práci: tréninku a hraní Counter-Striku.

Sirény před raketovými útoky ho často vyháněly do krytu. Vždy, když se rozezněl poplach, okamžitě opustil svůj počítač a utíkal do bezpečí. „Jeden den jsem nechal zapnutý mikrofon. Musel jsem rychle odejít a nevěděl jsem, že to zůstalo zapnuté. Spoluhráči mi pak říkali, že slyšeli zvuky dopadajících raket. To bylo šílené,“ uvedl Trachtman.

Jeho parťáci z Česka tak nevědomky prožívali okamžiky hrůzy s ním. Manažerovi týmu se poté podařilo spojit s Trachtmanovou přítelkyní, od které zjistil, že jsou oba v pořádku.

Zdlouhavá a nejistá cesta do Prahy

Vedení českého esportového týmu Dynamo Eclot už na začátku týdne rozjelo misi, jak Guye Trachtmana dostat do Prahy, aby se mohl zúčastnit dalšího domácího turnaje. Zásadní motivací ale bylo, aby jejich klíčový muž a zároveň kamarád byl především v bezpečí.

Nákup letenky však automaticky neznamenal, že se izraelský hráč dostane do Česka. Většina letů byla bez náhrady zrušená.

Až ve čtvrtek se cesta do Prahy rýsovala nadějně, přesto byla plná nejistoty a dlouhého čekání. „Na letiště jsem dorazil v 16:30 izraelského času a čekal jsem do 21:15, než jsme odletěli. Bylo tam hodně lidí. Abych mohl odevzdat zavazadla, musel jsem čekat zhruba dvě hodiny. Jen jsem se tam procházel a nevěděl nic,“ popsal.

Trachtman na českou půdu vstoupil zhruba hodinu po půlnoci ze čtvrtka na pátek. On i jeho parťáci z Dynama Eclot si mohli konečně vydechnout.

V pátek pak vítězně vstoupili do turnaje Tipsport CS Praha II, když Dynamo Eclot porazilo 2:1 tým Sampi. Pardubické mužstvo za vítězstvím táhla právě izraelská hvězda. Ani na moment nebylo na Trachtmanovi znát, že za poslední týden dohromady naspal deset hodin a na trénink neměl čas.

Co ale bude po víkendu, až skončí třetí klání z turnajového okruhu mistrovství ČR? Trachtman by se měl vrátit za rodinou domů. V tuto chvíli ale není jisté, jestli se let uskuteční. Zástupci Dynama Eclot by byli nejraději, kdyby jejich hvězdný hráč zůstal v Česku.

Za několik týdnů totiž mohou řešit stejnou lapálii. V první polovině listopadu začíná domácí šampionát v Counter-Striku a právě pardubičtí jsou jedním z největších adeptů na vítězství. Bez Trachtmana by jejich šance byly mnohem nižší.

O Trachtmanovi a jeho esportové kariéře jste mohli slyšet ve starších dílech pořadu CNN Prima Gaming či aktuální relaci Enter. Tu můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 či v úterý ve 23:40 na CNN Prima NEWS, odvysílané epizody najdete na webu CNNPrima.cz. Díl z minulého týdne můžete zhlédnout níže:

Tagy: