Obří technologický obchod dokonán. Microsoft koupil tvůrce hry Call of Duty či Diablo

Call of Duty: Modern Warfare

ENTER (39)

Svět bude svědkem jednoho z největších obchodů v historii svého segmentu. Britský antimonopolní úřad schválil převzetí producenta videoher Activision Blizzard americkým softwarovým gigantem Microsoft. Upravená dohoda podstatně vyřešila dřívější obavy úřadu. Rozhodnutí úřadu odstraňuje poslední překážku k dokončení kolosální technologické transakce. Activision Blizzard stojí za mimořádně populárními herními sériemi jako Call of Duty, World of Warcraft či Diablo. Microsoft na druhou stranu posiluje svou videoherní divizi, kde má pod palcem několik studií i konzolovou platformu Xbox.

Activision v srpnu souhlasil s prodejem svých streamovacích práv firmě Ubisoft Entertainment. Microsoft také minulý měsíc nabídl nápravná opatření, která zmírnila některé přetrvávající obavy. „Nová dohoda zabrání Microsoftu zablokovat konkurenci v cloudových hrách v době, kdy se tento trh rozjíždí, a zachová konkurenční ceny a služby pro britské zákazníky cloudových her,“ uvedl britský Úřad pro hospodářskou soutěž a hry (CMA) v prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelská hvězda Counter-Striku v ohrožení. Český tým se ho snaží dostat do Prahy

Spojení v hodnotě téměř 69 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) je největším obchodem v herním průmyslu a bylo oznámeno loni v lednu. Akvizice spojí sílu Microsoftu na trhu konzolí Xbox s herními tituly Activision, jako jsou Call of Duty, World of Warcraft a Candy Crush. Ty patří rovněž mezi nejcennější značky v sektoru, které generují obrovské peníze. Má tak urychlit růst herní divize Microsoftu.

Po dokončení transakce Microsoft bude třetí největší herní firmou na světě podle výše tržeb za čínským velikánem Tencent a japonskou Sony. Microsoft v červenci prodloužil datum ukončení transakce na 18. října, aby získal více času na získání souhlasu britského antimonopolního úřadu. Server The Verge minulý týden s odvoláním na informovaný zdroj napsal, že Microsoft plánuje transakci dokončit okamžitě po získání souhlasu od britského regulátora.

Microsoft získal od CMA minulý měsíc již předběžný souhlas k dokončení transakce. EU po ústupcích Microsoftu schválila dohodu letos v květnu. Americká Federální obchodní komise (FTC) se snažila zablokovat akvizici u soudu, s požadavkem však neuspěla a soud v červenci žádost FTC na zablokování transakce zamítl. FTC se ale proti rozhodnutí odvolala, což signalizuje, že americký regulační úřad má v úmyslu snažit se dohodu zrušit i po jejím dokončení.

Co dalšího chystá Microsoft? Uniklé dokumenty odhalily ambiciózní plány technologického giganta. Podrobnosti jsme rozebrali v novinkové sekci pořadu Enter, který můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 či v úterý ve 23:40 na CNN Prima NEWS. Archiv odvysílaných epizod najdete na webu CNNPrima.cz.

Tagy:
obchod byznys videohry Evropská unie pořady CNN Prima NEWS Sony Microsoft Xbox gaming Tencent Call of Duty Gaming Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Activision Blizzard CNN Prima Gaming Ubisoft Entertainment World of Warcraft world of warcraft Activision Enter