Čaputová: Čelíme strachu, na který nemáme manuál. Mou úlohou je posilovat naději lidí

Zuzana Čaputová

Exkluzivní rozhovor se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Situace v Česku je podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové velmi vážná a Slovensko se z toho podle ní musí poučit. Občané čelí emoci strachu a je to stav, na který není manuál. Prohlásila to ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS v rozhovoru, který s ní vedla Terezie Tománková. Sama osobně vládu podporuje v nařízeních směřujících k omezení pohybu osob, naopak má výhrady k celoplošnému testování, na které se Slovensko připravuje. Vyjádřila se i k odvolání českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, považuje to za logický důsledek jeho chování.

„Čelíme úplně přirozené emoci strachu. Strachu o život, zdraví, ztrátu blízkých, o svou existenci, zaměstnání. Je to emoce a stav, na který nemáme manuál, a nejme na to zvyklí. Je to nová etapa,“ prohlásila Čaputová s tím, že to nejen na Slovensku vede k roztříštěnosti společnosti.

„Tato doba nás nesmírně učí a lekce, kterou absolvujeme, ještě stále probíhá,“ hodnotila prezidentka v projevu aktuální vypjatou dobu.

Situace v Česku je vážná

Uvedla, že sleduje i vývoj v Česku a její země se z toho podle ní musí především poučit.

„Situace v Česku je opravdu vážná. A to první, co mě napadne, není odstrašující příklad, ale velká míra soucitu a empatie k lidem, protože těch se to primárně týká. Hrozba je mimořádná. Situace je těžká už nyní. A když se podíváme na perspektivu, tak musíme být mimořádně pozorní a dělat vše, abychom vývoji buď zabránili, nebo maximálně eliminovali dopady,“ prohlásila v úvodu rozhovoru slovenská prezidentka.

„Sami máme, co dělat, abychom to dobře zvládli. Mnohé restrikce jsme přijali trochu dřív než v ČR, tak snad nebude nutné, abychom následovali vývoj v Česku,“ dodala s tím, že je denně v kontaktu s odborníky, kteří ji o všem informují.

Hlavní téma je komunikace

Za jedno z velkých témat, které koronavirovou krizi doprovází, je podle ní způsob komunikace představitelů státu směrem k občanům a s tím spojená důvěra občanů.

„Musíme splňovat velmi vysoké standardy krizové komunikace a součástí toho je pravdivě pojmenovávat hrozby, ani neubírat ani nepřehánět a lidi nestrašit nad míru, která je potřebná,“ pokračovala dále s tím, že jak česká, tak i slovenská vláda v tom mají nedostatky.

Právě komunikace je jedna z věcí, kterou svému premiérovi vyčítá. „S tímto stylem komunikace pan premiér volby vyhrál a byl legitimně zvolený. Něco jiného je ale vést politickou kampaň a něco jiného vést krizovou komunikace. Je nesmírně důležité být pozorný ke každému slovu,“ uvedla Čaputová velmi diplomaticky s tím, že hlavní břímě komunikace by měli nést odborníci a epidemiologové.

Prymulův konec je logický důsledek

V rámci úlohy, kterou vedoucí osoby státu mají, chápe i krok českého premiéra Andreje Babiše k odvolání českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

„Bylo to pro mě překvapení, protože v tomto napjatém období, kdy jsou omezována práva lidí, bylo jasné, že je to obrázek, který je problém a odvolání pana Prymuly chápu jako logický politický důsledek,“ uvedla Čaputová na dotaz, zda ji situace v Česku překvapila. Ústavní činitelé podle ní musí splňovat vysoké nároky, které jsou na ně kladeny.

Prezidentka souhlasí s omezením pohybu

Své vládě v řešení koronavirové situace nyní nic zásadního nevyčítá, čas na zhodnocení vládních opatření podle ní teprve přijde. V rámci opatření, která Slovensko buď už přijalo, nebo zvažuje, souhlasí například s plánovanými kontrolami na hranicích i omezením pohybu.

„Je to sice zásah do svobody pohybu, ale ústava to předpokládá jako možné a myslím, že tímto směrem omezení svobody pohybu je naprosto legitimní nástroj,“ uvedla dále.

Stejně jako Češi, tak i Slováci podle ní mohli lépe využít čas v létě. „To, co se doteď ukazuje, je, že jsme možná ne zcela využili přestávku na nádech mezi první a druhou vlnou. To co je klíčové a co by mělo být naplněno, je dobré a kvalitní trasování a alokace příslušného množství kapacit. Tomu jsme měli věnovat intenzivnější a větší pozornost ze začátku,“ uvedla Čaputová.

Plnou podporu z její strany naopak nemá systém celostátního plošné trasování, které by mělo proběhnout o víkendu.

„Respektuji toto rozhodnutí, ale potřebujeme si být absolutně jistí, že to neodčerpá kapacity, které potřebujeme v nemocnicích. Na mnoho z těchto otázek ještě nejsou odpovědi,“ uvedla dále a tím, že jde o významný krok, kterým by mohla slovenská vláda úspěšně proti nákaze bojovat.

Mou úlohou je posilovat naději lidí

Ona sama ale podle svých slov nemůže dělat nic jiného, než opatření komentovat. Hlavní úkol je na vládě. „Bez přehánění mohu povědět, že s touto otázkou usínám a probouzím se,“ odpověděla Zuzana Čaputová na dotaz, jak může ona jako prezidentka v těchto dnech pomoci občanům.

„Mou úlohou je posilovat naději lidí. Chci být smysluplně užitečná a nápomocná. Po dobu první vlny jsem se věnovala tématům, která jsou jakoby v pozadí jako starost o seniory, nebo domácí násilí. Jsou to témata, která tato doba přinese. Ve smyslu ústavy nemohu krizi řídit, mohu pomáhat tomu, aby se dobrá opatření přijímala hladce,“ doplnila.

Uvedla mimo jiné i to, že bude na Slovensku podporovat, aby byl 28. říjen státním svátkem, což zatím u našich sousedů není.

Tagy: