Nejrizikovější křižovatky? Na I. P. Pavlova se protíná vše. Expert popsal, na co dávat pozor

Krajský koordinátor BESIP Oldřich Kassl

Expert o nehodách na křižovatkách

Jednou z nejnebezpečnějších křižovatek v Česku je ta na I. P. Pavlova v Praze. Kříží se zde totiž prakticky vše, co si na silnici dokážete představit. „Jsme v centru Prahy, provoz je tu vyšší než kdekoli jinde,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS krajský koordinátor BESIP Oldřich Kassl. Na co si dávat pozor?

Problémem je, že na křižovatce ulic Ječná a Sokolská v Praze se podle Kassla kříží mnoho typů městské dopravy. „Je tu výstup z metra, máme tady kolejová vozidla, nedaleko je spádová nemocnice. Od rána je tu provoz velmi hustý,“ vysvětloval Kassl.

ČTĚTE TAKÉ: Stromy jsou v tom „nevinně“. Za nehody může rychlá jízda a nevěnování se řízení, ukázal průzkum

Křižovatka podle něj splňuje vše, co křižovatka splňovat má. „Máme tu odbočovací pruhy, vymezovací pruhy, dostatečně zvýrazněné přechody,“ uvedl s tím, že ve finále je vše jen na lidech, kteří místem cestují.

Základem ale zůstávají dopravní pravidla. „Chodec nesmí jít na červenou, to samé platí i pro auto. Když se rozsvítí oranžová, rozhodně bych začal zpomalovat a určitě bych křižovatku neprojížděl,“ popisoval. Když někdo pravidla nedodrží, stávají se například ťukance z nepozornosti.

Nebezpečnost křižovatek je podle něj od slova křížení. „Když auto projede v nepravý čas nebo nerespektuje zákaz semaforu, vůz z druhé strany to nemusí čekat,“ doplnil a dodal, že následovat mohou i fatální nehody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agresivní vybržďování i ostré předjíždění. Dopravní expert Neřold promluvil o agresivitě řidičů

Tagy:
nehody BESIP expert Bezpečně na silnicích křižovatka Bezpečně na cestách Oldřich Kassl