Expert: Pokud žraloka v Hurghadě nezlikvidují, zaútočí zase. Co způsobilo jeho agresivitu?

Oběti jsou rakouské a rumunské národnosti.

Je téměř jisté, že dvě oběti útoku v egyptské Hurghadě má na svědomí stejný žralok. Ve Zprávách CNN Prima NEWS to uvedl dokumentarista a odborník na žraloky Steve Lichtag. Zvíře prý mohlo k útoku vést hned několik důvodů. Pokud živočicha lidé nezlikvidují, je prý velmi pravděpodobné, že se do mělčin vrátí a napadne další turisty.

Útok žraloka v egyptské Hurghadě má dvě oběti. „Je téměř jisté, že šlo o jednoho jediného žraloka. Důvodů, proč zrovna lovil v tak mělkých vodách a blízko pláže, může být mnoho,“ nastínil dokumentarista a odborník na žraloky Lichtag.

Proč podle experta napadl lidi? „Oteplují se oceány, může to být následek nedostatku jiné potravy. Mohli ho také přilákat rybáři, kteří v okolí zrovna odhazovali zbytky z úlovků,“ přiblížil.

Dovolené a plné moře turistů

Tím, že začaly dovolené a prázdniny, je ve vodě navíc mnoho lidí. „Najednou je v moři obrovská aktivita, i tohle mohlo hrát roli,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že žraloci jsou nejvíce aktivní v podvečer.

„Dá se předpokládat, že zaútočí znovu. Pokud se ho nepodaří najít a zlikvidovat, což je velmi málo pravděpodobné, jedinec může dál pokračovat ve své ‚krasojízdě‘. Potravy tam má dost,“ popsal odborník na žraloky Lichtag.

Jeho kolega Richard Jaroněk by s takovým tvrzením byl opatrnější. „Nelze strašit lidi, zvíře to zkusilo a může to zkoušet dál. Ale není to o tom, že bychom tu měli lidožrouta, to určitě ne. Je to zvíře, které je narušené,“ uvedl s tím, že se jedná o netypické chování.

V případě, že se s žralokem setkáte, Lichtag doporučuje zachovat klid. „Žraloka musíte vidět první, což je základní handicap turistů, kteří plavou a do vody nevidí. Když už má někdo takové štěstí, měl by se dívat na čumák,“ poradil s tím, že žralok se většinou k turistům nepřiřítí, kolem kořisti nejprve zvědavě krouží.

„Je to jediná možnost, jak ho od sebe odehnat. Neplácejte sebou, zklidněte se. Vím ale, že lehko se to říká, hůř provádí,“ doplnil Lichtag. Doporučuje pak v největší tichosti ustupovat a dostat se z vody ven, podobně, jako když potkáte v horách medvěda.

Tagy: