Expert: Rakušan nemůže dělat nic jiného než psí oči. Kam se přelijí voliči Starostů?

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Horák okomentoval kauzu Starostů

Předseda Starostů Vít Rakušan není v lehké pozici. Nezbývá mu nic jiného, než aby dělal psí oči, okomentoval poslední dění v jedné z vládních stran marketingový specialista Jakub Horák. Po kauze, která se týká nekalého hospodaření pražského dopravního podniku, se voliči STAN přesunou třeba k Pirátům.

Starosty dohání různé aféry. Na post poslance nedávno rezignoval Jan Farský, jako ministr školství nyní skončil Petr Gazdík (STAN). Ten byl v kontaktu s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, stejně jako europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „Pak se ptáte, kdo tam ještě zůstává,“ okomentoval to Horák.

Odstoupení Gazdíka označil za zvláštní. „Tvrdí, že nic zlého neudělal a odstupuje. Bylo na místě, aby byl upřímný, a řekl: ‚Ano, selhal jsem, uznávám.‘ Ale říkat, že je nevinný a odstoupí, je nesrozumitelné, vyšetřování může trvat roky,“ vysvětlil marketingový specialista.

Bartoš ministrem vnitra?

Podle Horáka by si Rakušan mohl vyměnit resort s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem, aby občané neměli obavy, že jako ministr vnitra zasahuje do vyšetřování. Bartoš má pod sebou ministerstvo pro místní rozvoj.

Horák ale komunikaci Rakušana chápe. „Nemůže dělat něco jiného než psí oči, je otázka, zda se jedná o selhání jednotlivce, ale nechtěl bych být v jeho situaci,“ uvedl. Lídr Starostů totiž prohlásil, že odstupovat nebude, přestože po tom volá opozice.

Starostové totiž do voleb přišli s tím, že chtějí z politiky vymýtit korupci. „‚Čistí skauti‘ získali díky kroužkování enormní počet křesel, teď je, myslím, řada voličů zklamaná,“ sdělil dále Horák. Nyní se prý někteří voliči odkloní k jedné z vládních stran. „K Pirátům, možná i ODS, která díky předsedovi a premiérovi Petru Fialovi působí důvěryhodně,“ okomentoval.

Hnutí ANO tím ale prý žádné voliče nezíská. „Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi to pomůže jen verbálně. Někteří voliči se možná překlopí i k ČSSD,“ dodal Horák s tím, že tato kauza bude Starosty trápit ještě dlouho.

Tagy: