Udivuje mě, jak nás Babiš odstřihl od norského plynu. Komu to sloužilo? Ptá se Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Česká republika je téměř ze sta procent závislá na dovozu zemního plynu z Ruska. To je podle předsedy vlády Petra Fialy nebezpečná situace, do které nás podle něho dostal předchozí kabinet Andreje Babiše. „Norský plyn se na našem importu dříve podílel z jedné čtvrtiny. To jsou věci, které musíme napravovat, nemůžeme být tímto způsobem závislí na Rusku,“ řekl Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Děláme kroky, které se projeví během krátké doby, anebo několika měsíců či let. Snažíme se zajistit energií do České republiky, prostřednictvím ČEZ jsme získali podíl v LNG terminálu v Holandsku, obnovil jsem jednání o plynovodu Stork 2 z Polska, jednáme o LNG kapacitách v Polsku a Německu a děláme další kroky,“ vypočítával Petr Fiala opatření, která podle něj jeho vláda podniká s ohledem na řešení vysokých cen energií zejména na evropském trhu.

Podle Petra Fialy musí jeho kabinet napravovat chyby vlády předchozí, ve které mělo většinové zastoupení hnutí ANO. „Co mě ale nepřestává udivovat, proč nás předchozí vláda zbavila dodávek norského plynu, proč nás vystavila takové závislosti, prakticky stoprocentní závislosti, na Rusku. Ptám se – komu to sloužilo? Jeden z největších spotřebitelů plynu jsou chemičky Andreje Babiše. Jenom na to koukám s překvapením, jak se Česká republika vystavila energetickému nebezpečí,“ rýpnul si současný premiér do svého předchůdce.

Norský plyn kryl čtvrtinu našeho dovozu

Fiala zmínil, že norský plyn se na českém dovozu plynu podílel až z jedné čtvrtiny. „Dnes máme 97 % závislosti na Rusku. Proč to předcházející vlády udělaly? ptám se. To jsou věci, které musíme napravovat, protože nemůžeme být tímto způsobem závislí na Rusku,“ dodal předseda české vlády v Partii Terezie Tománkové.

Petr Fiala rovněž uvedl, že jeho kabinet přemýšlí nad tím, jak využít zisků energetických firem při pomoci lidem se zvládáním následků inflace. „Jakou cestou to uděláme? Je ještě předčasné o tom mluvit,“ řekl Petr Fiala. Podle něho je namístě určitá míra solidarity těch, kterým vzrostl zisk „nikoliv proto, že by něco třeba inovovali, ale proto, že jim nahrává situace“.

Český premiér nechtěl blíže specifikovat, zda půjde o zavedení dočasné sektorové daně v energetice po vzoru Velké Británie, nebo o jiné konkrétní řešení. „Tam, kde vláda má vliv, což se třeba týká 70 % ČEZ, tak ty prostředky reinvestujeme do pomoci lidem překonat problémy s cenami energií,“ uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Tagy:
zemní plyn politika Andrej Babiš Petr Fiala Partie Terezie Tománkové energetika vláda Rusko