Gazdíkův rychlý odchod vládě pomůže, míní Zlámalová. Kubáček naznačil, kdo by ho mohl nahradit

Petr Gazdík

Gazdík podal demisi. Ohlasy politiků, komentátorů a politologů

Rezignaci Petra Gazdíka (STAN) na post ministra školství ocenila komentátorka webu Echo24 Lenka Zlámalová. Podle ní je dobře, že přišla velmi rychle. „Vládě to jedině pomůže,“ zhodnotila ve vysílání CNN Prima NEWS. Gazdíkovu rezignaci ocenil také politolog Jan Kubáček. Naznačil, kdo by ho mohl ve vládě nahradit.

„Je strašně dobře, že demise přišla takto rychle. Gazdíkova vysvětlení ho diskvalifikovala. Ať se rozhodl sám, nebo se rozhodl Vít Rakušan, tak to vládě velmi výrazně pomůže. Ukáže se, že řeší problémy včas,“ uvedla.

Vliv na šéfa hnutí STAN by to mít nemělo. „Tím, že dotlačil Gazdíka k rezignaci, ukazuje, že řeší problémy ve svém hnutí. Pokud bude dost šikovný, ukáže, že pod ním funguje nezávislá policie, která střílí i do jeho vlastních lidí,“ zhodnotila Zlámalová.

Schmarcz: Gazdíkovi bych poradil, aby to nedělal

Gazdíkovu rezignaci očekával také komentátor webu Info.cz Martin Schmarz. Přesto šlo podle něj o ukvapené řešení. „Rezignaci Petra Gazdíka jsem očekával. Kdybych mu ovšem mohl radit, poradil bych, aby tento krok nedělal. Hnutí STAN dělá z této komunální kauzy celostátní problém. Myslím si, že důsledek bude takový, že lidé se zamyslí, co vše ještě v této kauze bylo, když odstupuje ministr,“ zhodnotil situaci Schmarz.

Podle něj měl předseda hnutí STAN Vít Rakušan říci, že si nejprve počká na konečné výsledky vyšetřování. „Není možné dělat závěry na základě zprávy, která unikne do médií. Rakušan měl říct, že Hlubuček už je pryč a bude ho následovat každý další, kdo bude obviněný,“ doplnil novinář.

Média v posledních dnech upozorňovala na Gazdíkovy styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Gazdík sice v případu nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN.

Svou rezignaci oznámil Petr Gazdík v neděli na svém Twitteru. „Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ napsal.

Gazdík skončí nejen coby ministr školství, ale také na pozici místopředsedy hnutí STAN. „Co se týče postu místopředsedy, ta reorganizace bude tak obrovská, že bezesporu nastoupí nová generace představitelů starostů,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček. „Budou to lidé tipoval bych věkově a regionálně tipu pana Sršně, jednoho z výraznějších starostů. Co se týče ministerstva školství, musí to být někdo, kdo má blízko ke starostům, kdo bude pokračovat zejména optikou regionálního školství a zároveň dobře obstojí v evropské matérii v době českého předsednictví,“ myslí si politolog Kubáček.

Gazdíkovu rezignaci ocenil také premiér Petr Fiala. Tento krok považuje za výraz změny politické kultury, kterou chce prosazovat současná vládní koalice. Současně poděkoval Gazdíkovi za vykonanou práci. „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl na Twitteru Fiala.

Tagy: