Klvaňa: Trump prohrává volby za volbami, umí jen jednu kartu. Na záda mu teď dýchá DeSantis

Víte, že...

360° (1109)

Takzvané midterms v Americe skončily. Tamní voliči v nich vybírali členy Sněmovny reprezentantů, složení třetiny Senátu a zástupce do státních zákonodárných a výkonných orgánů. I když jsou momentální výsledky zatím jen částečné, podle hostujícího profesora na New York University v Praze Tomáše Klvani není vítězem žádná z tamních politických stran, ale floridský guvernér Ron DeSantis. Upozornil rovněž, že Trump již od osmdesátých let hraje pouze jednu kartu, a to že mají USA slabé lídry a svět se jim směje.

„Pokud máme nějakého vítěze tohoto klání, tak to nejsou demokraté ani republikáni, ale je to Ron DeSantis. On vyhrál úplně hladce, a to i přesto, že ho velmi netradičně šéf jeho vlastní strany těsně před volbami kritizoval,“ vysvětloval svůj pohled Klvaňa.

Podle vysokoškolského pedagoga má tak floridský guvernér výbornou výchozí pozici do blížících se republikánských primárek, kde strana rozhodne o svém nominantovi do prezidentských voleb. „Po tomto měsíci vyjde určitě posílen, ale to neznamená, že by v těch primárkách byl favoritem. Tím bude pořád Donald Trump. Ten ale bude oslabovat, protože jeho koně si v těch volbách vedli velmi špatně,“ pokračoval Klvaňa.

Právě bývalého amerického prezidenta vidí expert jako největší slabinu jedné ze dvou dominantních stran tamní politiky. „Republikáni jsou kultem Donalda Trumpa. Je to kult, který je nebezpečný pro demokracii,“ poznamenal.

Následující měsíce prý ukážou schopnosti Republikánské strany oklepat se z řady předchozích volebních porážek a odříznout se od neúspěšného Trumpa. „Teď se uvidí, do jaké míry je tam zbytek nějakého zdravého jádra. Normálně by se v tuto chvíli měli obrátit proti Trumpovi. On jim prohrál volby v roce 2017, 2018, 2020 a letos znovu,“ upozornil Klvaňa s tím, že Trump není žádný politický taktik a již od roku 1988 říká pořád totéž, hraje stále jednu kartu, tedy že svět USA využívá. „Akorát mění státy. Nejdříve to bylo Japonsko, pak Mexiko a nyní je to Čína,“ zakončil.

Jak hodnotí expert výsledky amerických voleb a co podle něj vypovídají o prezidentu Bidenovi si můžete přehrát v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
Amerika Joe Biden volby Praha Donald Trump New York University Ron DeSantis Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických