Expert: Rusko nerozlišuje Česko od Ekvádoru. Dar dělostřelecké munice Ukrajině ale vnímá

Ruská bojová vozidla na vojenském cvičení u Rostova, zhruba dvě hodiny jízdy od hranic s Ukrajinou,  koncem ledna.

360° (211)

Rusko vnímá návštěvu českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) na Ukrajině a tzv. linii doteku podobně, jako by tam přiletěl reprezentant Ekvádoru či Kamerunu. Závažněji však nahlíží na český dar dělostřelecké munice. V pořadu 360° to řekl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Popsal také, jak vnímají Rusové současnou krizi.

„Rusko vnímá české, slovenské nebo rakouské ministry zahraničí na Ukrajině jako návštěvu kamerunského ministra zahraničí nebo návštěvu z Ekvádoru. Rusko to nerozlišuje,“ řekl Just.

Český šéf diplomacie navštívil Ukrajinu v pondělí a úterý společně se svými protějšky ze Slovenska (Ivan Korčok) a Rakouska (Alexander Schallenberg). Trio ministrů se vydalo i na tzv. linii doteku na Donbas, který ovládají proruští separatisté.

Jejich návštěvu považuje český expert za velké gesto. „Je to výrazný krok, kterého si budou vážit zejména na Ukrajině,“ řekl dále spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě.

Rusové podle něj ovšem na druhou stranu citelně vnímají český dar Ukrajině. „Pro ně je mnohem závažnější, že Česká republika dodala Ukrajině dělostřeleckou munici,“ dodal Just s tím, že právě té má ukrajinská armáda nedostatek a velmi se jí hodí.

Rusové věří, že ohrožení přichází ze západu

Just zároveň ve vysílání pořadu 360° popsal pocity Rusů. Moskva obvinila západní mocnosti, že „lživými informacemi uměle vyvolává napětí“ a zároveň „kryjí vlastní agresi“.

U běžných lidí je podle experta situace obdobná. „Pak je tu pozice ruské veřejnosti, která se konfliktu na Ukrajině obává. Jde zhruba o 30–40 % lidí. Ale také vidí toho agresora spíše na západě, než v Kremlu,“ poznamenal.

Just je v kontaktu i s veterány bojů na ukrajinském Donbasu, který dodnes drží proruští separatisté. „Co je teď vidím na sociálních sítích, tak nejsou nadšeni z toho, že by měli jet znovu bojovat,“ uvedl Just.

Doplnil, že ruská většina věří svému prezidentovi Vladimiru Putinovi a také tomu, že Rusko je opravdu ohroženo západními státy. Na druhou stranu však podle Justa již nejsou tak nadšení a mobilizovaní, jako byli například v roce 2014, kdy Rusové obsadili ukrajinský poloostrov Krym, který dodnes okupují.

Tagy: