Útok na Ukrajinu může nastat kdykoliv, varuje Bílý dům. Lživé zprávy, reaguje Rusko

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci v Bílém domě.

Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, pravděpodobně leteckými údery. V pátek to uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Američané, kteří ještě Ukrajinu neopustili, by tak podle něj měli učinit do 24 až 48 hodin, neboť ruský letecký útok by jejich odlet ztížil. Rusko pak obvinilo západní státy, že „lživými zprávami uměle vyvolávají napětí“.

„Každý Američan na Ukrajině by měl zemi opustit, co nejdříve to půjde, v horizontu příštích 24 až 48 hodin,“ prohlásil podle americké stanice CNN Sullivan. Dodal, že aktuálně je ruské napadení Ukrajiny velmi reálnou hrozbou.

Sullivan poté upřesnil, jak by Rusové mohli svůj útok zahájit. „Pokud Rusové zaútočí na Ukrajinu, tak pravděpodobně začnou leteckým bombardováním a raketovými útoky, které by mohly zabít civilisty bez ohledu na jejich národnost. Následná pozemní invaze by zjevně vedla k masakru masivních rozměrů,“ varoval bezpečnostní poradce prezidenta Joea Bidena.

Podle Sullivana se Putin k útoku na Ukrajinu sice ještě definitivně nerozhodl, ale pravděpodobnost je velmi vysoká. „Máme značný důvod k obavám na základě toho, co vidíme a co naši zpravodajští analytici získali,“ doplnil podle CNN Sullivan.

Také americký ministr zahraničí Antony Blinken upozornil, že invaze ruských sil na Ukrajinu může začít kdykoli, a to i v době konání zimních olympijských her, které končí 20. února.

Spojené státy v nadcházejících dnech zároveň pošlou do Polska další 3000 vojáků. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované činitele. Informace z Washingtonu očividně souvisí s obavami z možné bezprostředně hrozící ruské agrese vůči Ukrajině.

Rusko již na výroky představitelů USA a dalších zemí zareagovalo. „Západní vlády a sdělovací prostředky s pomocí médií vyvolávají umělé napětí kolem Ukrajiny masivním a koordinovaným předkládáním lživých informací s cílem odvrátit pozornost od vlastních agresivních akcí,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí na zprávy o varování ze západních metropolí před hrozící ruskou invazí na Ukrajinu.

Podobnou výzvu vydaly Británie či Japonsko

Americké ministerstvo zahraničí již ve čtvrtek večer vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Podobnou výzvu vydala řada dalších zemí včetně Nizozemska, Japonska a Lotyšska.

Také Británie v pátek doporučila svým občanům, aby Ukrajinu opustili, dokud k tomu mohou ještě využít komerční prostředky. Zároveň varovala před jakýmikoli cestami do této země. Hromadění ruských sil u hranice s Ukrajinou od ledna podle britské vlády zvýšilo hrozbu vojenského zásahu, informovala agentura Reuters.

Pokud se přece jen někteří britští občané rozhodnou na Ukrajině setrvat, měli by podle Londýna zůstat ve střehu, sledovat média a doporučení britského ministerstva zahraničí a ujistit se, že mají platné cestovní doklady.

CNN v pátek večer našeho času informovala, že během soboty by s Putinem měli postupně jednat francouzský prezident Emmanuel Macron a poté i Biden.

Tagy: