Expert: Vojenská základna v jaderné elektrárně je zvrácený tah. Rusko ale ví, co dělá

Elektrárnu ležící na břehu řeky Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze

Zprávy PLUS 5.8.2022 10:30

Rusko podle informací britské vojenské rozvědky využívá Záporožskou jadernou elektrárnu jako vojenskou základnu, ze které vede útoky na okolní ukrajinské oblasti. Odborná veřejnost varuje před možnou bezpečnostní katastrofou. Podle Pavla Havlíčka, analytika asociace pro mezinárodní otázky, se jedná sice o zvrácený, ale promyšlený kalkul. Mluvil o tom v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS.

„Pozice Rusů v Záporožské oblasti jsou těžko zaměřitelné, ukrajinská armáda navíc nemůže opětovat palbu, která z tohoto regionu vychází. Právě proto, že sami nejsou šílenci. Jsou si dobře vědomi toho, že by mohli způsobit zásadní bezpečnostní krizi, ať už únikem radiace nebo dalšími výbuchy,“ řekl Pavlíček a dodal, že se od Rusů jedná o „chytrý, až velmi vychytralý tah, který je ale velmi riskantní a zvrácený".

Matyáš Zrno, vedoucí zahraničního oddělení CNN Prima NEWS vidí recept na znovuzískání elektrárny pod svou kontrolu v kompletním oddělení tamních jednotek od zbytku armády. „Pokud by se jim podařilo oblast nějak odříznout, dá se předpokládat, že se ruští vojáci stáhnou. Pochybuji, že to jsou nějací kamikaze vojáci, kteří se tam chtějí bránit do posledního dechu.“

Analytik neočekává, že by Ukrajina v brzké době otočila válku výrazně ve svůj prospěch. „Nemyslím si, že bychom v následující době mohli vidět nějaké zásadnější zvraty. Ukrajinci si sice správně připravují půdu pod nohami, například likvidací logistických tras, ale pokud budou Rusové v nějakém masivním měřítku přesouvat správně svoji vojenskou techniku a zásobování, tak jakékoliv dobývání ztraceného území bude po Ukrajinu velký oříšek,“ konstatoval Havlíček.

Skeptický k dalším ukrajinským postupům je i Zrno. „Útok je mnohem složitější než obrana. Do jaké míry budou Ukrajinci schopni nějakého většího průlomu, to nedokážu odhadnout. Možná budeme všichni překvapeni, ale je také dost možné, že to bude vysilující dlouhodobý postup, který se bude měřit na kilometry, na vesnice,“ vysvětlil.

Oba hosté se také pozastavovali nad novou analýzou Amnesty International, podle které Ukrajina využívá civilisty jako lidské štíty. „Ta zpráva mě velmi konsternovala. Jednak Rusko je tady tím agresorem, to oni používají masivní neselektivní bombardování měst a teď se tady řeší to, jestli Ukrajinci neměli někde postavený tank příliš blízko obytné budovy,“ komentoval Zrno s tím, že se naopak Ukrajinci ze všech míst ve válečných oblastech civilisty snaží evakuovat.

„Jestli si Amnesty International myslí, že se válka dá vést tak, že se dvě armády sejdou někde na poli, tak to se mylí,“ uzavírá.

Tagy: