Rusové se bojí překvapení. V jaderné elektrárně zkoušejí nebezpečné věci, varují Ukrajinci

Elektrárnu ležící na břehu řeky Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze

Ukrajina plánuje protiofenzivu

Ruští vojáci se údajně snaží získat přístup k strojovnám v blocích ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, aby tam mohli rozmístit svoji armádní techniku a zbraně. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinská společnost Energoatom, která spravuje ukrajinské jaderné elektrárny.

„Ruští vojáci požadují od správy ukrajinské atomové elektrárny, aby jim otevřela strojovny v prvních třech blocích. Chtějí tam rozmístit celý svůj armádní arzenál,“ uvedl Energoatom. Dodal, že Rusové se tímto způsobem chtějí pojistit, protože se „hrozně bojí překvapení“ ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

Do strojoven chtějí podle Energoatomu ruští vojáci umístit tanky, nákladní automobily i zbraně s municí. Tím by se ale zablokoval přístup k třem blokům pro požární techniku. Energetická společnost také upozornila, že pravidla bezpečnosti popírá i úmysl vojáků skladovat přímo v strojovnách bloků výbušné materiály.

Elektrárnu ležící na břehu řeky Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze, stále ji ale obsluhuje ukrajinský personál. Energoatom již dříve upozornil, že v areálu elektrárny je ruská těžká vojenská technika a nákladní auta naložená zbraněmi a výbušninami. Šéf Energoatomu Petro Kotin navíc ruské síly obvinil, že využívají Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket, kterými ostřelují okolní oblasti Ukrajiny.

Tagy: