Atomovka teď nedává smysl, Putin se ale pomstí. Hrozí další fronta, píše ruské médium

Vladimir Putin na manévrech v Petrohradu

Válka na Ukrajině je plná silných lidských příběhů

Zatímco většina zpráv o válce na Ukrajině k nám proudí z Kyjeva a západních médií, Moskva mezitím tvoří vlastní válečnou propagandu. Jak Rusko o válce přemýšlí? To zčásti ukazuje analýza na webu státní ruské televize RT (dříve Russia Today), ve které autoři píší o provokaci USA, přístupu Vladimira Putina i útoku NATO.

Nejvlivnější ruské médium v zahraničí je v současnosti v Česku vypnuté. Články RT ale nadále přebírají weby, které tuzemský internet akceptuje. Mezi nimi například web Azerbaycan24, jehož síldo se nachází v Moskvě spřáteleném Baku. Ten přinesl analýzu války na Ukrajině, z níž je dobře patrné, jak Rusko o válce přemýšlí a jak z pohledu Západu svým čtenářům úmyslně předkládá zkreslenou verzi reality.

Za hlavní viníky eskalace konfliktu na Ukrajině stanice RT označila Američany. Podle článku USA balancují na hraně při testování toho, co si mohou dovolit a nevyvolat přitom přímý konflikt s Ruskem. Začalo to prý dodávkou Javelinů, pokračovalo dodáním raketového systému HIMARS a teď už se mluví i o amerických stíhačkách pro Ukrajinu.

Rusko navíc kvůli západním sankcím podle RT pociťuje zvýšený tlak na některá svá předsunutá území jako Kaliningrad nebo Podněstří. „Někteří tyto procesy označují za snahu mladších amerických spojenců ve východní Evropě otevřít druhou frontu s Ruskem,“ píše web ruské státní televize. Není přitom jasné, z jaké strany by měl tento údajný útok započít. Optikou Moskvy by mělo zřejmě na pozice v Podněstří zaútočit Rumunsko jakožto člen NATO.

Jaderné zbraně? Teď ne

Rusko se naopak z pohledu RT snaží napětí neeskalovat – neútočí na transporty, nepodniká hackerské útoky a ani neničí kritickou infrastrukturu. Web už ale nezmiňuje, že armáda Moskvy od počátku války útočí na civilní cíle a v kontextu celé invaze je v pozici země, která zmáčkla spoušť jako první.

RT dále otevřeně rozebírá útok jadernými zbraněmi. Ten teď údajně není na stole, přesto není do budoucna vyloučený. „Ruské použití taktických nukleárních zbraní je v současnosti irelevantní. V situaci, kdy ruské jednotky pomalu, ale jistě postupují ukrajinským územím,“ tvrdí RT.

Ruské propagandistické médium také píše, že Rusko zatím úmyslně nereaguje na zvláštní „ukrajinské akce“, v jejichž důsledku se například potopil křižník Moskva, vlajková loď Černomořské flotily.

„Zřejmě to demonstruje neochotu Kremlu být vyprovokován ze strany nepřítele. Putin nejspíš rád servíruje pomstu za studena, a to v čase, který si sám vybere. Nic, co se událo v tom konfliktu, ani jedna ze stran nezapomene. Jen Rusové se teď ale nechtějí rozptylovat při plnění současného úkolu – poražení nepřátelských jednotek na Donbasu a ovládnutí východu a jihu Ukrajiny,“ píše se v textu RT.

Tagy: