Expert: Vystrčil nepřibrzdil jen Babiše, ale všechny. Expremiér má jednu obrovskou výhodu

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl politolog Jan Kubáček.

Politolog Jan Kubáček v pořadu 360°

Expremiér Andrej Babiš nezvolil úplně špatnou taktiku, když odložil oznámení své kandidatury na Hrad až na začátek listopadu. Uvedl to politolog Jan Kubáček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj bude mít šéf hnutí ANO čas nejen na sebe více upozornit, ale i zjistit více o svých soupeřích.

Předseda hnutí ANO oznámí rozhodnutí ohledně kandidatury na Hrad nejspíš 4. listopadu. Novinářům to řekl v pondělí na začátku dvoudenní návštěvy Karlovarského kraje. „Začátek listopadu není úplně špatná taktika. Babiš tak může do poslední chvíle zjišťovat, jak společnost přijme jeho vyzyvatele a hlavně ekonomickou a sociální náladu národa, která může být na podzim dramaticky jiná než dnes. Už teď je naštvaná a mizerná,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček s tím, že expremiér může využít i toho, že na něj budou všichni čekat.

„Všechna média budou spekulovat o tom, zda se voleb zúčastní. Babiš má také jednu obrovskou výhodu. Kolem 17. listopadu se začnou tradičně vytvářet happeningy proti jeho osobě a já garantuji, že velká část populace si na truc řekne, že když jim Praha vybírá prezidenta, bouří se a pořádá demonstrace, tak si půjdou vlastní cestou. Kuriózně to může Babiše nabudit a posílit u té opačné části spektra voličů,“ zhodnotil politolog.

Prezidentské volby proběhnou v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. V pondělí to oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Dělá to na mě dojem, že si volební pětikoalice skrze Vystrčila zajistila čas, aby vytvořila lepší podmínky pro kandidáta, který k nim bude mít blíž. Zároveň bude mít tu výhodu, že ostatní kandidáti jsou nyní přibržděni, protože pokud budou v létě dělat kampaň, půjde jim to do peněz a nevyjde jim to na podzim, kdy mají své síly nejvíce mobilizovat a gradovat,“ uvedl politolog.

Babiš by v prvním kole zvítězil

„Kuriózně mám pocit, že Vystrčil s myšlenkou, aby přibrzdil Andreje Babiše, přibrzdil úplně všechny a odsunul volební kampaň na polovinu října, aby vůbec namobilizoval národ na prezidentské volby,“ pokračoval Kubáček.

Ačkoliv Babiš ještě svou kandidaturu nepotvrdil, podle červnového průzkumu agentury STEM/MARK má pro příští prezidentské volby nejvíce skalních voličů. Ve druhém kole by ho však porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Ze všech, kteří kandidaturu už oznámili nebo ji zvažují, by Babiše volilo nejvíc lidí, a to 20 % Čechů. Pavlovi by dalo hlas 16 % lidí. Kdyby se však právě Babiš a Pavel dostali do druhého kola, většina lidí by prezidentem zvolila Pavla.

Za Babišem a Pavlem jsou podle průzkumu senátor Pavel Fischer, ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tagy: