Expert vysvětlil ztrátu Soledaru: Zaujali jsme výhodnější pozice, Rusy teď máme jako na dlani

Ukrajinské jednotky se stáhly ze Soledaru, aby zaujaly výhodnější pozice. Nyní mají město „jako na dlani“ a mohou bez potíží ostřelovat nepřátelské oddíly, které se nacházejí v samotném městě. V rozhovoru pro televizi Apostrof to uvedl vojenský expert a plukovník v záloze Roman Svitan.

„Stáhli jsme se ze Soledaru, kde už nebylo možné udržet některé pozice, které by nám umožnily se dostat na lepší místo. Poté, co ruské dělostřelectvo zničilo naše obranné linie, nemělo smysl tam nadále zůstávat,“ vysvětlil Svitan v televizi Apostrof.

Podle něj je v této situaci výhodné se držet levého břehu řeky Bachmutky, kde začínají určité vyvýšeniny. Mnohem výhodnější je zničit nepřítele odtamtud. „Město teď leží na dlani naší armády. Naše dělostřelectvo teď pálí po Rusech, kteří se nacházejí v Soledaru. Žádné velké problémy tu nejsou. Držíme obrannou linii a nedovolujeme Rusům obejít Bachmut z východu,“ doplnil ukrajinský expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci vystavili Rusům za jediný den smrtící účet

Ve středu ukrajinská armáda oficiálně potvrdila, že ztratila kontrolu nad Soledarem. Informoval o tom mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Kdy přesně se Ukrajinci z města stáhli, neřekl. Podle britské vojenské rozvědky k tomu s velkou pravděpodobností došlo nejpozději v pondělí 16. ledna.

„V zájmu zachování životů našich lidí se ukrajinská armáda stáhla ze Soledaru a zakotvila na předem připravených pozicích,“ řekl Čerevatyj podle agentury Unian s tím, že ukrajinské jednotky splnily svůj úkol. „Nedovolily Rusům prolomit frontovou linii ve směru na Doněck, vstoupit do týlu a poté se dostat do operačního prostoru. Zničili jsme mnoho živé síly a vyčerpali našeho nepřítele,“ doplnil mluvčí.

Podle něj byla frontová linie vyrovnaná – nedošlo k žádnému obklíčení ani zajetí ukrajinských vojáků. „Tohle je válka a každý vojevůdce se rozhoduje s ohledem na maximální prospěch svých vojáků. Nemůžeme si dovolit takový luxus, jakým disponuje náš nepřítel, který vrhá své vojáky na jatka. Snažíme se manévrovat, střílet a používat taktiku malých skupin, abychom okupanty co nejvíce vyčerpali,“ doplnil Čerevatyj.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí Soledaru, který leží 20 kilometrů severovýchodně od Bachmutu, již 13. ledna. Psal to ruskojazyčný web BBC. Ukrajinský generální štáb však tehdy informaci popřel a uvedl, že v místě stále probíhají boje.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina vojenský expert Doněck dělostřelectvo Soledar UNIAN Roman Svitan Bachmutka Ministerstvo obrany Ruské federace