Jako přesednout z favorita do oktávky. Expert popsal rozdíl mezi ruskými a západními tanky

Leopard 2, M1 Abrams i Challenger 2. To jsou moderní tanky ze Západu, které Ukrajina obdrží v nadcházejících týdnech pro svůj boj s Rusy. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno je popsal a porovnal s nejběžnějším tankem Rusů T72. Podle něj to je jako vyměnit stařičkou Škodu Favorit za moderní Škodu Octavia.

Zrno ve vysílání řekl, že západní tanky jsou ve srovnání s těmi ruskými o generaci výše. „Je to asi, jako když přesednete ze Škody Favorit do Škody Octavia,“ nabídl přirovnání vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

V posledních týdnech se nejvíce mluvilo o německých tancích Leopard 2, které Ukrajině chtělo poskytnout například Polsko, ale muselo se držet zpátky, protože k tomu Německo neposkytlo souhlas. Nakonec však Berlín oznámil, že Kyjevu pošle 14 kusů těchto obrněnců.

Německý tank Leopard 2 má vedle kulometů hlavní zbraň v podobě 120mm kanónu. Dokáže vyvinout rychlost až 72 km/h, váží kolem 62 tun. Zrno popsal, že mezi jeho výhody patří třeba kvalitní pancéřování, průchodnost terénem, lepší systémy řízení palby či přesnost na delší vzdálenost, než jakou mají tanky ruské a sovětské výroby. Navíc mohou bojovat za každého počasí, ve dne i v noci. Tank, který se vyrábí již od roku 1979, označil Zrno jako „evropský“, neboť jej ve své výzbroji plánuje mít hned 15 evropských států. Patří mezi ně mimo jiné i Česko a Slovensko.

Ukrajinci kromě toho dostanou i 31 tanků M1 Abrams od Spojených států. Ten má se svým německým protějškem společný stejný rok zahájení výroby, stejnou maximální rychlost a také silné pancéřování a moderní vybavení. Liší se v tom, že je vybaven 105mm hlavním kanónem a je lehčí, konkrétně váží okolo 55 tun.

Zrno poznamenal, že je velmi osvědčený. „Ukázal své kvality ve válkách na Blízkém východě, ve výzbroji amerických ozbrojených sil a exportní verze také v některých státech Blízkého východu či u našich polských sousedů,“ zhodnotil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Kromě toho Ukrajinci dostanou také 14 kusů britských tanků Challenger 2. Tito obrněnci mají kanón ráže 120mm stejně jako německý Leopard 2, ale oproti německému tanku je lehčí (62 tun), ale také pomalejší, jelikož jeho maximální rychlost činí 59 km/h.

Jak si vedou ruské tanky?

Zrno se zaměřil i na ruské tanky, které proti těmto západním kusům budou na Ukrajině stát. Ty jsou oproti zmiňovaným západním kusům považovány za slabší, přesto není radno je podceňovat. „Primární ruskou zbraní je modernizovaný tank T72,“ uvedl Zrno.

Ruský obrněnec má podle něj oproti západním několik výhod. Zmínil třeba jejich nižší hmotnost a také fakt, že ruské a sovětské tanky jsou méně náročné na údržbu. Ale vrátil se k analogii s vozidly ze známé mladoboleslavské automobilky. „Škoda Favorit je jednodušší, lehčí, spoustu věcí si na ní opravíte sami, ale stejně chce každý jezdit v Octavii. Stejné je to i s tanky,“ zdůraznil Zrno.

Tagy: