Sedm tanků, vrtulník a 850 vojáků. Ukrajinci vystavili Rusům za jediný den smrtící účet

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny uvedl, že poslední den na frontě byl mimořádně krvavý. Za 24 hodin měli Ukrajinci zabít, zranit nebo zajmout 850 ruských vojáků. Mimoto Moskva údajně za jediný den přišla o sedm tanků i helikoptéru. Kreml vlastní ztráty dlouhodobě nekomentuje, není tak možné údaje ověřit.

Počet obětí již téměř rok trvající války neustále roste. Bitva o Bachmut vrcholí a Ukrajina v posledních dnech informuje o vysokých ruských ztrátách. Dá se ovšem předpokládat, že i Kyjev sčítá šrámy.

Podle posledních údajů Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny bylo 24 hodin mezi čtvrtkem a pátkem pro Rusy skutečně zničujících. Moskva měla přijít o 850 vojáků. Ukrajina využívá pojem „eliminovat“, z toho ale není jasné, kolik mužů mělo zemřít, kolik se jich zranilo nebo kolik jich Ukrajinci zajali.

Mimoto Rusové údajně ztratili za poslední den sedm tanků. Těžká technika hraje v konfliktu na Ukrajině čím dál větší roli. Kyjev totiž očekává nové dodávky moderních západních tanků – z Británie dorazí modely Challenger 2, z Německa Leopardy 2 a USA dokonce pošlou své špičkové Abramsy.

Ukrajina také informovala, že během posledních 24 hodin se jí podařilo zneškodnit 11 dělostřeleckých systému a jeden vrtulník. Celkový počet ruských obětí války již údajně překročil hranici 124 tisíc mužů.

Aktualizaci válečných údajů provedlo také britské ministerstvo obrany. Podle něj se ruští komentátoři snaží vyvolat dojem, že Rusko na východě Ukrajiny v posledních dnech významně postoupilo. Podle Londýna ale armáda Moskvy nedosáhla v uplynulých hodinách žádného významného úspěchu.

Tagy: