Experti: Do Česka může přijít milion migrantů. Pakt je přiznáním, že neumíme chránit hranici

Migranti v azylovém centru v Německu

Pokud Ukrajina nebude schopna se dál bránit a ruské armádě se podaří průlom ve frontové linii, může do České republiky přijít i milion uprchlíků, řekl ve Zprávách plus na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Daniel Koštoval. Bezpečnostní expert Andor Šándor pak podotkl, že migrační pakt není ničím jiným než přiznáním toho, že neumíme chránit vlastní hranice.

Bezpečnostní analytik Daniel Koštoval ve vysílání zdůraznil, že v Česku je nově 350 tisíc ukrajinských migrantů, kteří utíkají před ruskou agresí. Podle něj ale v budoucnu toto číslo nemusí být konečné a vylíčil černý scénář. „Pokud Ukrajina nebude schopna se dál bránit a ruské armádě se podaří průlom ve frontové linii, můžeme čekat několik dalších milionů uprchlíků v oblasti střední Evropy a jeden milion může klidně přijít do České republiky,“ sdělil Koštoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řešit migraci ve třetích zemích je jediná možnost, míní Mach. Volá po speciálních konzulátech

Co se týče migrace, podle bezpečnostního experta Andora Šándora se zaměňují pojmy ohledně legálních a nelegálních uprchlíků. „Uprchlík je ohrožen nějakým konfliktem a nějaká pomoc je na místě. Pak je tu ale obrovská vlna lidí, kteří sem chodí nelegálně a překračují hranice. Řekněme si, že migrační pakt není ničím jiným než přiznáním toho, že neumíme chránit vlastní hranici,“ řekl Šándor.

Podotkl, že kdybychom uměli chránit své hranice, žádný migrační pakt bychom nepotřebovali. Zároveň zdůraznil, že do Evropy chodí lidé ze zemí, na kterých jsme se trochu podepsali nešťastnými vojenskými operacemi. „Je to Irák, je to Libye. Pokud nestabilizujeme tyto země a neochráníme naše hranice, musíme vymýšlet složité a nepopulární pakty, které ohrožují i Českou republiku tím, že budeme muset za migranty buď platit, nebo je přijímat,“ zdůraznil Šándor.

Koštoval namítl, že potřebujeme mít jak ochranu a schopnost mít jednotnou politiku jako Evropská unie, tak se zároveň snažit stabilizovat určité oblasti, aby z nich neprchali lidé. „Musí se dělat vše, a to paralelně,“ podotkl Koštoval.

Tagy:
Evropa Irák Evropská unie Libye uprchlík Česko Andor Šándor střední Evropa Ozbrojené síly Ruské federace migrace zvířat