Ficova ochranka chybovala, tvrdí expert. Popsal kiksy bodyguardů před i po atentátu

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica.

Rozhovor s bezpečnostním expertem o útoku na Fica

Středeční útok na Roberta Fica vyvolává otázky, zda neudělala premiérova ochranka někde chybu či se dalo střelbě zabránit. Odpovědi se v současné době snaží najít vyšetřovatelé ze Slovenska. Odborník oslovený redakcí CNN Prima NEWS má však jasno – minimálně jeden člen ochranky mohl pochybit.

Když se rozhodne jít chráněná osoba – v tomto případě premiér – mezi lidi, je to pro osobní strážce noční můra a velké riziko. „Situace, kdy se chráněná osoba rozhodne, ať už během vteřiny, že chce navštívit své přívržence a jde do nějakého hloučku lidí, který my nemáme zdokumentovaný a nevíme, kdo se na místě nachází, tak to je ta nejhorší situace pro celý tým,“ sdělil mluvčí ochranné služby Policie ČR Tomáš Procházka.

ČTĚTE TAKÉ: Fico je velký přítel, napsal srbský prezident Vučič. Jsi další na řadě, vyhrožoval mu muž

Premiér měl v tu chvíli u sebe osobního ochránce, který se o něj staral. Zbylí bodyguardi patří k doprovodnému ochrannému týmu, který hlídá bezprostřední okolí. „Ten člověk, který stál vpravo od premiéra, má svůj perimetr – ten je, když se podíváte na hodinové ručičky, od 12 do 3 hodin. V okamžiku útoku se ale nedíval do toho svého perimetru, díval se někam na 10. nebo 11. hodinu. Kdyby se tam díval, mohl upozornit, na to mohl reagovat osobní ochránce a premiéra zakrýt vlastním tělem,“ řekl bezpečnostní poradce Lumír Němec.

Útok trval jen pár vteřin a podle bezpečnostního poradce nebylo příliš času tasit zbraň. V nastalém zmatku po střelbě měli také ochránci postupovat podle Lumíra Němce jinak. „Premiér ležel nechráněný na zemi. V tomhle okamžiku by měl nějaký příslušník toho ochranného týmu premiéra chránit ideálně vlastním tělem, protože kdyby z té levé strany přišel sekundární útok, kdyby ti útočníci byli dva, mohl by nechráněného premiéra ležícího na zemi popravit,“ dodal Němec.

Další důležitý moment – postřeleného premiéra ochránci odvádí do auta, obrněný vůz na podobném prostranství slouží jako takzvaný bezpečný prostor. To znamená, že má být nastartovaný s řidičem za volantem a má mít otevřené dveře. „Oni jej evakuovali do toho vozidla, ale ty dveře nebyly otevřené. To také vnímám jako něco, co není zcela standardní,“ řekl Němec.

A jak jsou na tom čeští bodyguardi? Ochranná služba, která hlídá naše ústavní činitele, podobné situace pečlivě trénuje. Dokonce je připravená i na případná zranění. „Máme kurzy první pomoci. Ve vozidlech máme lékárničky, zaškrcovadla i defibrilátory. Při výcvicích se připravujeme na napadení kolony i útok jednotlivce,“ dodal Procházka. V tu chvíli jsou ochránci schopni se postavit i do dráhy projektilu. Ostatně jednou z podmínek přijetí k ochranné službě je i to, že musí být připraveni položit svůj vlastní život.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Operace, kterou podstoupil Fico, patří mezi nejnáročnější. Experti popsali hlavní rizika

Tagy: