Experti: Premiér požadavkům odborů neuhne. Mohou si povídat o počasí, výsledek bude stejný

Komentátor Petr Kolář a politolog Lukáš Jelínek

Premiér dal jasně najevo, že žádným požadavkům odborů ustupovat nehodlá, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kolář. Během schůzky si asi nebude luštit křížovky, ale příliš vnímat také nebude, dodal politolog Lukáš Jelínek. Zástupci zaměstnanců jsou také podle obou odborníků v Česku příliš slabé. Odbory se v úterý s vládou setkaly již poněkolikáté, aby probraly konsolidační balíček.

„Jednání podle mě bude vypadat tak, že si premiér Petr Fiala vyslechne názory odborů, a protože je gentleman, tak si u toho asi nebude luštit křížovky nebo číst bulvár, ale ve skutečnosti podle mě je příliš vnímat nebude,“ řekl Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Obce si stěžují, ale o nic nepřijdou. Úpravou daně z nemovitosti jen vydělá stát, míní Pikora

Podle něj bude schůzka pouze formální. „Jednání bude nejspíš vypadat tak, že odbory budou opět postaveny před hotovou věc. Kdyby jednání měla mít nějaký hlubší smysl, uskutečnila by se ještě předtím, než vláda konsolidační balíček představila,“ míní politolog.

„Vláda se s odbory setkat nemusí, ale asi by to z pohledu premiéra vypadalo trochu blbě. Na druhou stranu si můžou v pohodě dát čaj a popovídat si o počasí nebo o fotbale a výsledek schůzky bude úplně stejný. Petr Fiala dal dopředu jasně najevo, že žádným odborářským požadavkům ustupovat nehodlá,“ uvedl komentátor Kolář.

Navíc v tomto případě podle komentátora hraje roli fakt, že Středulova Českomoravská konfederace odborových svazů není příliš efektivní a akceschopná. Ani případná generální stávka by podle něj vládě nenadělala velké problémy.

„Opravdu si nejsem jistý, zda odborový svaz bude natolik akceschopný, aby udělal něco, co by do chodu země hodně zasáhlo a vládu by její rozhodnutí extra bolelo,“ uvedl Kolář.

Na to navázal i Jelínek. „Generální stávka je nejvyšší trumf, který mohou odbory vytáhnout, protože je projevem občanské nespokojenosti. Po stávce by mohly následovat pouze nějaké bouře v ulicích nebo občanská válka. Myslím si, že tak daleko odbory zajít nechtějí. Podle mě by ani nemohly, protože na to nejsou v českém prostředí vycvičené,“ zhodnotil politolog.

Tagy: