Pohled psychiatra: Prosím vládu, aby se postarala o zdraví českých dětí. Už včera bylo pozdě

Michal Goetz a Petr Winkler

Generace deprese (2)

Dětská psychiatrie je hluboce podfinancovaná. V podcastu CNN Prima NEWS Generace Deprese to řekl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice Opařany Michal Goetz. „Strašně dlouho byl tento problém ignorován a dětská psychiatrie teď těch peněz potřebuje tolik,“ uvedl Goetz. „Plně podepisuji, ale už včera bylo pozdě,“ souhlasila místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová.

Téma dětského duševního zdraví se podle Goetze dostává do médií až v posledních deseti letech. Dříve totiž nebyla zátěž na dětskou psychiatrii tak vysoká. „Všichni měli pocit, že musí vyjít s tím, co mají. Doznívala tu i výrazná stigmatizace psychiatrie obecně a k tomuto tématu se nikdo nechtěl hlásit,“ vysvětloval v podcastu lékař.

ČTĚTE TAKÉ: Úzkost a deprese sužují i mladé: Expertka varuje před „samoléčbou“. Jak stavy rozlišit?

„Každý ředitel nemocnice nebo primář psychiatrie vám řekne, co přesně potřebuje ve své nemocnici udělat a zlepšit, abychom se posunuli na úroveň standardu zemí, ke kterým se chceme hlásit,“ uvedl Goetz. „Čili prosím český stát a vládu, aby se postarala o svoje děti ze svých vlastních zdrojů,“ dodal.

Plně s ním souhlasila i Charanzová, která doufá, že to vláda začne brát vážně. „Často dávám příklad Francie, kde je to téma prezidenta Macrona. Rozjíždí tam jeden projekt za druhým, ať už posilování lékařů a odborníků nebo finanční úlevy,“ jmenovala.

Lidské zdroje jsou to nejcennější

Podle ředitele Národního ústavu duševního zdraví Petra Winklera nám chybí leadership. „Potřebujeme komplexní systémovou změnu. To ale nejde bez toho, aniž by existovalo jasné zastání ve vládě a na ministerstvech,“ uvedl Winkler.

Dodal, že duševní zdraví je průřezové téma, které nelze omezit na agendu jednoho ministerstva. „Bohužel se zdá, že politická reprezentace si stále neuvědomuje, že naše malá země nemá tolik zdrojů a do toho nejcennějšího – lidských zdrojů – stále neinvestujeme,“ doplnil.

MOHLO VÁS ZAJÍMAT: Lidí s Alzheimerem v Česku přibývá. Experti prozradili, na jaké příznaky si dát pozor

Tagy: