Experti: Trump chtěl k soudu v klepetech. Proces ho posílí, postoj Američanů je schizofrenní

Obvinění Donaldu Trumpovi může pomoci, už nyní posílil a je v čele ostatních kandidátů. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl amerikanista Jiří Pondělíček. Publicista Jefim Fištejn následně připomněl, jaký dojem se exprezident USA snaží ve veřejnosti vzbudit. Je toho názoru, že Američané buď propadnou strachu, nebo objeví soucit.

„V primárkách (první krok pro zvolení stranického kandidáta pro prezidentské volby, pozn. red) Trumpovi může kauza pomoci. Zdá se, že nastoupil efekt, že jsou republikáni napadeni zvenčí, a tak se za Trumpem sjednocují. Tento trend je ale vidět poslední dva měsíce, za tu dobu exprezident posílil o 10 procent. Zdá se, že ho obvinění posílilo, nyní je naprosto v čele všech kandidátů,“ prohlásil Pondělíček.

Zmínil, že aktuální průzkumy naznačují, že postoj k obvinění jak u demokratů, tak republikánů je trochu schizofrenní. „Tři čtvrtě Američanů si myslí, že v obvinění sehrála roli politika. Polovina lidí si pak také myslí, že měl být obviněn, včetně těch, co se domnívají, že politika sehrála roli,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policejní manévry: Kvůli soudu s exprezidentem vyrostly kolem Trump Tower bariéry

Fištejn následně připomněl podstatný detail. „Trumpův tým požádal, aby byl k soudci předveden v klepetech. To soudce zásadně odmítl. Jde totiž o dojem, jaký kauza udělá na veřejnost. Trump chce takový, který k němu bude nejpříznivější, tudíž chce, aby ho vystavovali jako osobu nespravedlivě pronásledovanou. Rozhodně mu to pomůže v primárkách, zda mu to pomůže i u voleb... to bude záležet na efektu,“ sdělil.

Vysvětlil, že útočící strana – demokraté – chtějí vyvolat pocit strachu. „Že přichází nenávist, pronásledování, strach. V americké televizi sleduji, jak pracující lidé žádají tvrdé tresty a vyhazovy z práce pro ty, kteří Trumpa podporují nebo s ním sympatizují. Pokud bude taková atmosféra navozena, tak prohraje nejen Trump, ale také republikání,“ pokračoval.

Následně přiblížil i druhou stranu mince. „Pokud lidé objeví spíše soucit s, jak se jim zdá, nespravedlivě pronásledovaným, tak to může vyvolat efekt opačný: mohou se semknout a jít volit,“ dodal.

Tagy: