Experti: Ukrajinci děsí Rusy a lákají je do pasti, ti panikaří. Odpálení přehrady uspěchali

Bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek

360° 6.6.2023

Vyhození Kachovské přehrady do povětří bylo předčasné, míní bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil své přesvědčení, že Rusové zpanikařili. I podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka je na ruské straně vidět nervozita. Před protiofenzivou se ukrajinská armáda snaží podle Votápka o dvě věci.

„Stoprocentně můžeme říct, že na ruské straně existuje velká nervozita. Událost v Kachovce připisuji právě této nervozitě, protože když v současné době neprobíhá generální ofenziva v tomto směru, neměli Rusové strategický důvod, proč přehradu vyhodit do vzduchu,“ řekl Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové ukázali záběry, na nichž ničí tanky Leopard. Jsou to kombajny, smějí se jim bloggeři

Podle vojenského analytika by bylo strategičtější přehradu zničit až ve chvíli, kdy by po ní proudily vojenské jednotky směrem na východ. S tím souhlasil také bývalý diplomat Votápek.

„Kdyby počkali, až budou přes Dněpr proudit mnohem větší síly ukrajinské armády, bylo by to účinnější. Nicméně na fakt, že se ruská armáda nerozhoduje úplně optimálním způsobem, jsme si už zvykli,“ uvedl v pořadu 360°.

Předčasnou explozi na Kachovské přehradě lze podle bývalého generálního konzula přisoudit panice v armádě okupantů. „Zároveň to není úplně černobílá panika, protože oni se na tuto situaci připravovali,“ zmínil Votápek. Své tvrzení podporuje tím, že bylo údajně zaznamenáno, že Putinova armáda stáhla své jednotky a vybavení z první linie.

Na ruské propagandě směřující na obyvatele okupační země však žádná nervozita vidět není. „Propaganda působí velmi kvalitně,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Votápek: Ukrajinci se snaží Rusy zmást

Ohledně očekávané protiofenzivy lze podle Votápka vidět dvě snahy ukrajinské armády. První z nich je vyhledat slabá místa ruské obrany a druhou okupanty zmást.

„To bylo krásně vidět minulý týden. Ukrajinci vědomě pustili informace, že povolali všechny důstojníky k jednotkám, čímž ‚nenápadně‘ naznačovali, že se spustí ofenziva. Díky tomu Rusové vyjeli na pozice blíž k čáře dotyku a Ukrajinci je tam začali masově likvidovat dělostřelectvem a raketovými systémy,“ popsal diplomat.

„Myslím si, že můžeme vidět obojí. Jednak vyhmatávání slabých míst obrany a za druhé snahu nalákat okupační vojska do míst, kde mohou být pokud možno bez ztrát na ukrajinské straně ničeny,“ dodal Votápek.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Moskva Petrohrad Vladimír Votápek přehrada Jiří Just analytik Ozbrojené síly Ruské federace nervozita Jiří Vojáček Kachovka